|

Tan: AB sürecine devam edeceğiz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, Avrupa Birliği Komisyonu'nun aldığı tavsiye kararının hiçbir şekilde objektif olmadığını söyledi. Tan ancak, "Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz" dedi.

Anka
00:00 - 30/11/2006 Perşembe
Güncelleme: 14:18 - 30/11/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Tan: AB sürecine devam edeceğiz
Tan: AB sürecine devam edeceğiz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Avrupa Birliği Komisyonu'nun aldığı tavsiye kararının hiçbir şekilde objektif olmadığını söyledi. Tan ancak, "Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz" dedi.

Tan, haftalık olağan basın toplantısında AB Komisyonu'nun sekiz müzakere başlığının açılmaması, diğer başlıkların da Türk limanları Rumlara açılmadığı sürece kapanmaması önerisinin hatırlatılması üzerine söz konusu tavsiye kararına sert tepki gösterdi.

Perde arkasında pek çok görüşmelerin olduğunu söyleyen Tan, "Bu çerçevede görünen ve görünmeyen çeşitli nedenler vardı. Görünen nedenleri öne çıkararak karar aldılar. Bunun AB'nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır" dedi. Kendileri için önemli olanın Türkiye'nin tranformasyonu olduğunu söyleyen Tan, "Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz. Bu konuda kararlılık içindeyiz" diye konuştu.





"TAVSİYE KARARI OBJEKTİF DEĞİL"

Avrupa'nın olumsuz bir konjonktürden geçmekte olduğuna işaret eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Tabiatıyla bu gelip geçicidir. Önemli olan bunun Avrupalılar tarafından anlaşılmasıdır" dedi.

Konu ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları hatırlatan Tan, "Ancak Komisyonun açıkladığının teknik tavsiyeler olduğunu ve bize göre hiçbir şekilde objektif olmadığını vurgulamakta yarar vardır" diye konuştu.



"OLUMSUZ KONJONKTÜR ADİL DAVRANMALARINA ENGEL"

Tan sözlerine, "Tahmin ediyoruz ki kendi vicdanları da bu durumdan rahatsızdır. Görebildiğimiz kadarıyla Avrupa'daki olumsuz siyasi konjonktür bazen adil davranmalarını mani olmaktadır. Ayrıca acelecilikle hareket edilmesi ve diplomasiye fırsat verilmemesi, siyasi baskılarla hareket edildiğin ortaya koymaktadır" şeklinde devam etti.

AB ile herhangi bir polemiğe girilmesi gibi bir niyetlerinin olmadığını kaydeden Namık Tan, "Biz yolumuza aynen devam edeceğiz" dedi.

Türkiye-AB siyasi ilişkilerinin büyük stratejik önemi olduğunu hatırlatan Tan, bu çerçevede konuya sadece teknik boyutları itibariyle yaklaşmanın yanlış olacağını söyledi.



"14 ARALIK'TA YENİ BİR DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ"

Tan, "Komisyonun aldığı tavsiye kararı bir askıyı alma değildir, bir yavaşlamayı öngörmektedir. Türkiye bildiği yolda devam edecektir" dedi. Türkiye'nin önünde çetin bir reform programı olduğunu belirten Tan, söz konusu tavsiye kararının bu programın izlenmesi yönünde bir engel oluşturmadığını belirtti.

"Kaldı ki esas karar 14 Aralık'ta alınacaktır" diyen Tan, "Her halükarda tutumumuz açıktır AB ile ilişkileri bildiğimiz doğrultuda devam ettirmede karırlıyız. Doğal olarak 14. Aralık'ta Konsey'in alacağa karara göre yeni bir değerlendirme yapacağız şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusunda AB'nin istediği çerçevede bir ilerleme kaydedilebilmesi için KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması gerektiğini söyleyen Tan, KKTC'ye yönelik izolasyonlar kaldırılmadığı sürece limanların Rumlara açılmasının söz konusu olamayacağını ifade etti.


17 yıl önce