|

Tantan depremi

İçişleri Bakanlığı'ndan alınan Sadettin Tantan, Bakanlıktan ve ANAP'tan istifa ederken, "Haksızlığa ve hakimiyet odaklarına karşı halkımın menfaatine yaptığım hizmetlerin makamı önemli değil" dedi

.
00:00 - 6/06/2001 Çarşamba
Güncelleme: 11:16 - 7/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Tantan depremi
Tantan depremi

Devlet Bakanlığı görevine atanan Sadettin Tantan yeni görevinden ve ANAP'tan istifa ettiğini açıkladı. İstifasını yazılı açıklamayla duyuran Tantan, başka bir bakanlığa atanmasını, "kişisel ilkeleri ve siyaset anlayışıyla bağdaştıramadığını" ifade ederek, kabinedeki yeni görevinden ayrıldığını, ayrıca ANAP'tan da istifa ettiğini belirtti. Tantan, verdikleri destekten dolayı, kamuoyuna, basına ve İçişleri Bakanlığı personeline de teşekkür etti.

Makamların geçici, ancak vatan ve halka hizmet idealinin kalıcı olduğunu vurgulayan Tantan, "Her türlü haksızlıkla olan mücadelemde, hakimiyet odaklarına karşı, halkımın, ülkemin ve devletimin menfaatleri doğrultusunda yaptığım hizmetlerin, makamı, yeri ve zamanı hiç önemli değildir. Yaşadığım sürece, bu mücadeledeki kararlılığımda, hiçbir eksiklik olmayacağını özellikle vurgulamak isterim" dedi.

Abanoz'dan ilginç cevap

Sadettin Tantan, istifa açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı'na gelerek, bakanlık personeliyle vedalaştı. Bakanlığa gelişi sırasında, Müsteşar Saim Çotur, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Yusuf Soybaş, İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz ve İçişleri Bakanlığı çalışanları tarafından karşılandı.

İstanbul Emniyet Müdürü Abanoz, uğurlama sonrasında, gazetecilerin "Siz de istifa edecek misiniz?" sorusuna, "Sonra görüşürüz" yanıtını verdi.

ANAP'ta bakanlık beklentisi

Tantan'ın, henüz atandığı Devlet Bakanlığı'ndan istifasıyla, ANAP'ta bakanlık bekleyenler hareketlendi. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun getirilmesi beklenirken, Mumcu'dan boşalacak Turizm Bakanlığı'na da Cavit Kavak'ın ismi geçiyor. Bakanlık için Nesrin Nas, Emre Kocaoğlu, Ekrem Pakdemirli, H. İbrahim Özsoy ve Beyhan Aslan da konuşuluyor.

'Sokağa çıkar yürürüm' demişti

Sadettin Tantan, Kasırga Operasyonu yürütülürken, eski Egebank Hukuk Müşaviri Mehmet Tural'a, İçişleri Bakanlığı'ndan alınması durumunda "o zaman çıkar sokaklarda yürürüz" demişti. Tural, söz konusu gelişmeler sonrası Tantan'ı sokağa davet ederek kamuoyu ile birlikte yürümeye davet etti.

Yeni Şafak muhabiri Murat Kelkitlioğlu'nun kaleme aldığı "Hortum, Egebank Nasıl Soyuldu" isimli kitapta, Tural, Tantan'la Şubat 2001'deki telefon görüşmesini şöyle anlatıyor:

- Tural: Olayların üzerine gitme düşünceniz olduğunu biliyorum. Ancak sizin gücünüz de bir yere kadar.

- Tantan: Gidilmesi gereken noktalara kadar gidilmesi gerekiyor.

- Tural: Ancak gün gelecek ki birtakım uzantılar, belki sizin partinizin çok kilit isimlerine kadar uzanacak. 'Tantan piyasaları ürküttü, bunun biraz dinlenmeye alınması lazım' denecek. Diyelim ki Genel Başkan önerdi, Başbakan da kabul etti. İçişleri Bakanlığınızı aldılar. O zaman ne olacak?

- Tantan: Vatandaşın desteği olduğu sürece buna kimse cesaret edemez.

- Tural: Bu doğru ama bu böyle gitmez.

-Tantan: O zaman biz de çıkarız sokaklarda yürürüz.

Operasyonlar unutulmaz

Sadettin Tantan, yolzukluklara ve çetelere karşı cumhuriyet tarihinin en kapsamlı operasyonlarına imza attı, en ünlü ve 'dokunulmaz' denilen kişilerin bile cezaevine girmesini sağladı.

Kasırga: (Egebank. Sümerbank ve Yurtbank) Maddi boyutu yaklaşık 2 katrilyon lira. Suç, "Çete, banka boşaltmak ve karapara aklamak."

Balina: Maddi boyutu 100 trilyon lira. Suç, "Çete kurmak, hayali ihracat."

Buffalo: Maddi boyutu 500 trilyon lira. Suç, "Çete, kaçakçılık, karapara aklamak."

Paraşüt: Maddi boyutu 500 trilyon lira. Suç, "Çete, hayali ihracat, kaçakçılık, rüşvet vermek."

Akrep: Maddi boyutu 3 trilyon lira. Suç, "Çete kurarak Türk Dil Kurumu kaynaklarını zimmete geçirmek."

Hasat: Maddi boyutu 300 trilyon lira. Suç, "Çete, hayali ihracat, kaçakçılık."

Bursa Yeşil Vadi: Maddi boyutu 500 trilyon lira. Suç, "Bursa'da imarsız arsaları satmak."

23 yıl önce