|

Tarihi demiryolu hayata geçiyor

İstanbul’da tarihi Haliç-Kemerburgaz dekovil hattı 60 yılın ardından yeniden hayata geçecek. Eyüp ve Kağıthane’yi birbirine bağlayacak hatta nostaljik araçlar tercih edilerek turistlerin ilgisi çekilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 22:49 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Haliç-Kemerburgaz dekovil hattı 60 yıl sonra yeniden hayata geçecek. Osmanlı Devleti döneminde 1915 yılında Silahtarağa Elektrik Santrali ile şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan tarihi demiryolu hattı tekrar canlanıyor. Uzun yıllar kullanılan ancak 1956'lı yıllarda kullanılamaz duruma gelen tarihi hat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bakım ve onarıma alınıyor.



2 YIL İÇİNDE TAMAM


Dekovil hattının tarihi güzergahı korunarak ilk iki etabının inşaatı başlayacak. Hat, Silahtarağa bölgesinde yer alan Santral İstanbul'dan başlayıp Kağıthane Deresi ve Cendere yolunu izleyerek Göktürk üzerinden Ayvad Bendi mesire alanında son bulacak. 25 kilometre uzunluğundaki hatta Santral İstanbul, Kağıthane, Sadabad, Cendere, TT Arena, Hamidiye, Kemerburgaz, Mithatpaşa, Ayvad Bendi ve Göktürk İstasyonları yer alacak. Bu sayede Eyüp ile Kağıthane, tren yoluyla birbirine bağlanacak.


Tarihi hatta nostaljik araçlar tercih edilecek. Hem toplu taşımaya katkı sağlanacak hem de nostaljik gezi turu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekilecek. Ayrıca güzergah boyunca 2 metre bisiklet yolu ve 2 metre yaya yolu yapılması planlanıyor. 13 Ocak'ta ihaleye çıkacak hattın 2 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.





TOPLU TAŞIMAYLA ENTEGRE OLACAK


Tarihi hat İstanbul'daki toplu taşıma merkezleriyle de entegre olacak. Sadabad İstasyonundan Mahmutbey-Mecidiyeköy-Kabataş Metro Hattı'na, Silahtarağa İstasyonundan Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı'na, TT Arena İstasyonundan İstinye- İTÜ- Kağıthane Metro Hattı'na bağlanacak.



#Dekovil hattı
#Haliç-Kemerburgaz
7 yıl önce