|

Tarihi gazhane müze oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl vaziyette duran Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürüyor. Merkezde, 375 kişilik çok amaçlı gösteri salonu ve seyir terası yer alacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:31 - 7/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yıllardır atıl vaziyette duran Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürülüyor. İBB Başkanı Kadir Topbaş, ihalesi tamamlanan ve inşaatına başlanan projeyi tanıttı. Geçmişte İstanbul'un yakıt ihtiyacının karşılandığı 3 önemli tesisten biri olan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'nin ihtiyaç kalmadığı için 1993 yılından bu yana atıl vaziyette olduğunu hatırlatan Topbaş, restorasyon projesinin Kadıköy ve İstanbul için çok önemli olduğunu söyledi.



HEYECANLA GEZİLECEK BİR YER


Gazhane'nin Hasanpaşa'nın en problemli bölgesi olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, “Bu kadar yoğun olan Kadıköy'ün ciddi bir kültür merkezi ve müzeye ihtiyacı var dedik. İnsanların gelip kültür sanat faaliyetlerini yürütebileceği bir alan olacak. Var olan fonksiyonların korunacağı projeyle burası yaşayan aktif bir mekan olmasını istediğimiz için sinema, tiyatro, kafeterya gibi fonksiyonlar yüklüyoruz. Yakın bir tarihte tamamlanacak olan bu mekan gıpta edilecek, heyecanla gezilecek, görülecek bir yer olacak” diye konuştu.



AÇILIŞI 15 AY SONRA YAPILACAK


Geçmişten beri İstanbul'un çok önemli yerleşim yerlerinden biri olan Kadıköy ile Hasanpaşa çevresinin kurulacak enerji müzesi ve kültür merkezi ile çok önemli aktivite merkezine kavuşacağını ifade eden Kadir Topbaş; “Bina projeleri son aşamasıyla Koruma Kurulu'nda olan projenin açılışını inşallah 15-16 ay sonra birlikte yaparız. Burası odak noktası çekim merkezi olacak” dedi.



Uluslararası salon yer alacak


Toplam alanı 31 bin 495 metrekarelik gazhanedeki restorasyon çalışmaları kapsamında yapının çalışma felsefesini anlatan birimler korunacak. Kültür merkezine dönüştürülecek gazhanede, enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 375 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 cep sineması, 40 kişilik 3D sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile otopark yer alacak.


#Hasanpaşa Gazhanesi
#Kadir Topbaş
#İstanbul Büyükşehir Belediye
9 yıl önce