|

Teknoloji markaları zirveyi parselledi

Interbrand tarafından her yıl yapılan 'En İyi 100 Küresel Marka' raporu tüm dünya ile aynı anda İstanbul'da açıklandı. Raporda Coca-Cola, birinci sıradaki yerini korurken, Apple ikinciliğe yükseldi. Facebook, bu sene ilk kez listeye girdi. Teknoloji şirketleri böylece listenin zirvesini adeta parselledi

.
00:00 - 3/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:49 - 2/10/2012 Salı
Yeni Şafak
Teknoloji markaları zirveyi parselledi
Teknoloji markaları zirveyi parselledi

Küresel marka danışmanlığı ajansı Interbrand, bu sene 13'üncü kez yapılan En İyi 100 Küresel Marka araştırmasını tüm dünya ile aynı anda İstanbul'da açıkladı. Coca-Cola, Apple ve IBM, Interbrand'in 13'ncü Yılın En İyi Küresel Markaları raporunda ilk 3 sırada yer aldı. Coca-Cola 1'inci sıradaki yerini korurken; Apple, geçtiğimiz yıl, hem gelişmiş hem de yükselen piyasalarda yakaladığı olağanüstü satış grafiğiyle ikinci sıraya yükseldi. Sosyal medya devi Facebook, ABD tarihinde kaydedilen üçüncü en büyük halka arzla manşetlere çıktıktan sonra listeye 69'uncu sıradan girdi. 4'üncü sırada yer alan Google ise, geçen yıl marka değerinde kaydedilen yüzde 26'lık artışla, 5'inci sırada yer aldı. Listeye, bu yıl ilk kez giren firmalar Pampers, Facebook, Prada, Kia, Ralph Lauren, MasterCard olurken, değerini en çok artıran şirketler sırasıyla Apple, Amazon, Samsung, Nissan ve Oracle oldu.

FIRSATLAR ARTIK KISA ÖMÜRLÜ

Rapora göre süregelen küresel ekonomik belirsizliğe rağmen, bu yılın en iyi 100 markası, pazar konumlarını korumayı ve farklı coğrafya ve platformlarda, tüketicilere, daha kişisel ve zengin deneyimler sunmayı başardı. Interbrand Küresel CEO'su Jez Frampton, rapora ilişkin değerlendirmesinde 'Küresel rekabet arttıkça ve teknoloji gibi birçok rekabet avantajının ömrü kısaldıkça, marka, hissedar değerine, daha fazla katkı sunacaktır. Dünyanın en değerli 100 markası, tüketicilerini, çalışanlarını ve aynı zamanda yatırımcıları dinleyerek ve gitgide gelişen ve sayısı artan temas noktalarında kusursuz ve bütüncül bir marka deneyimi sunarak başı çekmektedir' ifadelerine yer verdi.

Otomobil yine vazgeçilmez

Teknoloji markaları, son yıllarda yakaladıkları ivmeyi bu yıl da sürdürdü ve en iyi çıkış yapan beş markanın dördü (Apple, Amazon, Samsung ve Oracle) bu sektörden geldi. Bunun yanı sıra, bu yılın En İyi 10 markasından 5'i yine teknoloji sektöründen (Apple, Google, Microsoft, Intel ve Samsung). Özellikle Apple, marka değerinde rekor bir büyüme kaydetti. Otomotiv markaları, tüketicilerin arabalarıyla kurdukları duygusal bağı dikkate alarak hareket etmeye başladı. Bu durum, birçok otomobil imalatçısının, hedef pazarlara ulaşmak ve potansiyel müşterilerin kendi araba markaları ile daha iyi ilişkiler kurmasını sağlamak için daha etkili ve teknolojiyi yakından takip eden yöntemler geliştirmesini beraberinde getirdi.


12 yıl önce