|

Teknoloji sadece ayak bağı

Bağımlılık konusunda Yeşilay’ın düzenlediği Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda teknoloji bağımlığı konusunda hazırladığı karikatür ile grafik tasarımcı İsmail Büken birinci oldu. Kendisinin de teknoloji yüzünden zamanını doğru kullanamadığını belirten Büken, “Teknoloji insan hayatına müthiş bir kolaylık sağlayabilir ama aynı zamanda ayak bağı. Bizi sanal dünyanın gerçek olduğuna inandırıyor” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2017 Pazar
Güncelleme: 05:04 - 22/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırdığı su götürmez bir gerçek. Faydası kadar zararı da yok değil. Bunun en başında zamanımızın büyük çoğunluğunu alıyor olması geliyor. Hayatımızı o kadar yönetir hale geldi ki artık yeni bir bağımlılık türü olarak literatürdeki yerini aldı. Kamuoyunun ve özellikle gençlerin bağımlılık türlerine karşı dikkat çekmek için Yeşilay tarafından bu yıl ilk kez Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması düzenlendi. Yarışmada teknoloji bağımlığı konusunda hazırladığı karikatür ile grafik tasarımcı İsmail Büken birinciliği elde etti. ABD, Brezilya, Meksika, Avrupa ülkeleri, Endonezya, Çin, Avustralya ve Ortadoğu başta olmak üzere 65 ülkeden 510 katılımcının bin 225 eserini geride bırakan Büken, “Teknoloji alkol ve tütün ürünlerinden daha da tehlikeli bir hal alıyor. Çünkü sürekli gelişen bir şey. İnsan hayatına müthiş bir kolaylık sağlayabilir ama aynı zamanda ayak bağı. Bizi sanal dünyanın gerçek olduğuna inandırıyor” diyor.







KAMUSAL VE ÖZEL ALAN BİRBİRİNE GİRDİ


Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan 24 yaşındaki Büken, karikatüründe bir çift ayakkabıyı telefon şarj aletiyle birbirine bağlayarak teknolojinin yaşamımıza artık nasıl ayak bağı olduğunu şöyle anlatıyor: “Bizler teknoloji ile büyüdük. Playstation oynayan bir nesil olarak şimdi elimizden telefonlar düşmüyor. Arkadaşlarımızla yüz yüzeyken Whatsapp'taki gibi aktif konuşamıyoruz. Her şey sanallaştı. Bir arkadaşım bilgisayar oyunu yüzünden tuvalet ihtiyacını karşılayamıyor. Bu kişiyle ben nasıl bir sosyal ilişki içinde olabilirim. Bu kişilerin ne bir işi ne bir arkadaşı kalıyor. Gündelik yaşantımızın dışında da iş hayatında tamamen teknolojiye bağımlı hale geldik. Nerede olursak olalım telefonunuza bir email geliyor ve o an işe sanal ortamda devam ediyoruz. Bu müthiş bir kolaylık olabilir ama aynı zamanda ayak bağı oldu. Özel alanlarımız ile kamusal alan birbirine giriyor.”



TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE ARTIYOR


Alkol ve tütün ürünlerinin kullanımında azalmalar olduğuna dikkat çeken Büken, “Teknoloji gelişen bir şey. Bu zirveye vurduğunda tütünden, sigaradan, alkolden daha tehlikeli bir hale gelecek. Çünkü şu an ilişkileri bitirmeye başladı. İnsanlar telefon ekranından başını kaldırmıyor. Şu an ablam ve abim ile düğün organizasyonu işi yapıyoruz. Bu işin 3 farklı sosyal medya hesabını ben yönetiyorum. Kendi kişisel hesabımda gezineyim derken saatin kaç olduğunu fark etmiyorum. Bilgisayarımdaki sesli saat bidirimiyle zamanımı doğru kullanmaya çalışıyorum” diyor.







Karikatür çarpıcı bir anlatım yolu


Çocukluğundan beri çizim çalışmaları yaptığında bahseden Büken, boyama, illüstrasyon, afiş gibi çeşitli alanlarda işler ortaya koymuş. Daha önce birçok yarışmaya katılıp eserleri sergilenmeye hak kazanmış. Tasarımcı olarak kendini tek bir alanla kısıtlamayan Büken, karikatürün tasarımın bir ayağı olarak gördüğü yarışmaya katılarak bir şeyler üretmek istemiş. Küçük bir fikrin çok çarpıcı bir noktaya değinmesinde karikatürün etkili olduğunu söyleyen Büken, “Ben de teknoloji alanında fikrimin çarpıcı olup olmayacağını denedim. Birinci olduğumu duyunca çok sevindim çünkü jüri üyeleri karikatür alanında çok kıymetli isimlerdi” şeklinde konuşuyor.


#Teknoloji
#Yeşilay
7 yıl önce