|

TEM'de gizli tanık kampı

Zirve cinayeti davasında cezaevinden tahliye edilen akademisyen Ruhi Abat, ‘gizli tanık’ yöntemini sık kullanan paralel yapının hedefi olduğunu anlattı. “Dosyayı paralel ekip hazırladı” diyen Abat, ‘Deniz Uygar’ kod adlı gizli tanık İlker Çınar’ın da o dönem İstanbul TEM Şube’de 8 günlük kampa alındığını iddia etti

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 22:28 - 22/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamına ilişkin davanın 101’inci duruşmasında Binbaşı Haydar Yeşil ve emekli Albay Mehmet Ülger ile birlikte tahliye edilen akademisyen Ruhi Abat, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Malatya İnönü Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olduğu dönemde paralel örgütün sıkça kullandığı ‘gizli tanık’ yöntemiyle davaya dahil edildiğini belirten Abat, “Gizli tanık ‘Deniz Uygar’ kod adlı İlker Çınar’ın Savcı Zekeriya Öz’e 24 Aralık 2010 tarihinde ifade vermesinin ardından hakkımda soruşturma açıldı. Böylelikle Zirve soruşturmasına dahil edildim” dedi. 

8 GÜN BOYUNCA ORADAYDI

Gizli tanıklık yapan ve dosyada sanık olarak da yargılanan İlker Çınar’ın yalan beyanlarda bulunduğunu anlatan Abat, Malatya Zirve Yayınevi dosyasını paralel yapıya bağlı bir ekibin hazırladığını iddia etti. ‘Deniz Uygar’ kod isimli gizli tanık Çınar’ın, dönemin İstanbul TEM Şube Müdürlüğü’nde 22 Aralık-30 Aralık 2010 tarihleri arası 8 gün boyunca kampa alındığını anlatan Abat, bu süreçte Çınar’a dava ile ilgili nasıl ifade vereceğinin anlatıldığını savundu. Çınar’ın ifadelerinin isimsiz ihbar mektuplarından oluştuğuna dikkat çeken Abat, “Diğer kısımları ise 11 Kasım 2009’da İstanbul TEM Şube’den 2 polis memurunun hazırladığı ve Şube Müdürü Yurt Atayün’ün imzaladığı Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen rapor oluşturuyor. Bu raporu savcılar ve mahkeme inceledi ancak delil niteliği taşımadığı ve somut delillere dayanmadığı nedeniyle reddetti” diye konuştu. 

İDDİANAME KİTAP OLDU

Gizli tanığın verdiği bilgilerin sonradan devlet kurumları tarafından bir bir çürütüldüğünü hatırlatan Ruhi Abat, davanın iddianamesinin mahkemeye ulaşmadan bir gün önce paralel yapının kalemşörlerinden Bugün Gazetesi Yazarı Adem Yavuz Arslan tarafından kitap haline getirildiğine dikkat çekti. Kitabın, iddianamenin özeti olduğunu belirten Abat, “Kitapta iddianamenin ek klasörlerinde bulunan birçok belge ve bilgi yeralıyor. Avukatlar dosyaya ulaşamazken, bilgiler basına servis ediliyordu” ifadelerini kullandı.
#Malatya
#Zirve Yayınevi
#Haydar Yeşil
9 yıl önce