|

Terör dayanışması

Paris’te düzenlenen terör saldırısının ardından G20 zirveleri tarihinde bir ilk yaşandı. Antalya’daki zirvede liderler, sonuç bildirgesinin yanı sıra bir terör bildirisinin altına imza attı. Bildirgede, terörizmle kararlı bir şekilde mücadele edileceği belirtildi. G20 liderleri, teröre karşı uluslararası alanda dayanışma vurgusu yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/11/2015 Salı
Güncelleme: 08:04 - 17/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Dönem başkanlığını önümüzdeki yıl Çin'in yapacağı Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi sona erdi. G20 liderleri, zirve tarihinde ilk kez teröre karşı mücadele için hazırladıkları ortak bildiriyle uluslararası alanda dayanışma vurgusu yaptı.


Zirve sonunda yayımlanan ''Terörizmle Mücadele Hakkında G20 Bildirisi''nde, terörizmle kararlı mücadele edileceği vurgulandı. 9 maddeden oluşan 'Terörizmle Mücadele Hakkında G20 Bildirisi' şöyle:


*Paris'te 13 Kasım ve Ankara'da 10 Ekim tarihlerinde meydana gelen hain terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bunlar, tüm insanlığı hedef alan kabul edilemez eylemlerdir. Terör mağdurlarına ve ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terörizmin bütün biçimleriyle mücadelede, her nerede meydana gelirse gelsin, dayanışma ve kararlılığımızı yineliyoruz.



BARIŞ VE GÜVENLİĞİ ZAYIFLATIYOR


*Terörle mücadelede birlik içindeyiz. Terör örgütlerinin yayılması ve terör faaliyetlerindeki kayda değer artış, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazasını doğrudan zayıflatmakta; küresel ekonomiyi güçlendirme ve sürdürülebilir büyüme ile kalkınmayı sağlamaya yönelik devam eden çabalarımızı tehlikeye sokmaktadır.


*Hiçbir durumda meşrulaştırılması mümkün olmayan terörizmin her türlü eylem, yöntem ve uygulamasını, bütün biçimleriyle, gerekçesi ne olursa olsun, nerede ve kim tarafından işlenirse işlensin, kesin surette kınıyoruz.


*Terörizmin herhangi bir din, milliyet, uygarlık veya etnik grupla ilişkilendirilemeyeceğini teyit ederiz.





BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ


*Terörle mücadele ülkelerimiz için önemli bir öncelik olup, terörizmi artan uluslararası dayanışma ve işbirliği çerçevesinde önlemek ve durdurmak için birlikte çalışma kararlılığımızı, Birleşmiş Milletler'in bu konudaki merkezi rolünü dikkate alarak ve Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler ile özellikle uluslararası insan hakları hukuku, uluslararası mülteci hukuku ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca ve ilgili uluslararası sözleşmeler, BM Güvenlik Konseyi kararları ve BM Terörizmle Mücadele Küresel Stratejisi'nin tam uygulanması marifetiyle yineleriz.



FİNANSAL ODAKLI YAPTIRIM


*Ayrıca, özellikle bilgi değişimi konusunda geliştirilmiş işbirliği, teröristlerin mal varlığının dondurulması, terörizmin finansmanının suç sayılması ve terörizm ile terörizmin finansmanıyla bağlantılı olarak hedef odaklı finansal yaptırım rejimleri vasıtasıyla, terörizmin mali kaynaklarıyla mücadele etme kararlığımız da, Mali Eylem Görev Gücü'nün (MEGG) standartlarının tüm yetki alanlarında süratle uygulanması dahil olmak üzere, devam etmektedir. MEGG ilgili öneri ve enstrümanlarını uygulamaya devam edeceğiz. Terörizmin finansmanı ve hedef odaklı finansal yaptırımlar ile uygulamalarının güçlendirilmesi amacıyla, hukuki çerçeve dahil, MEGG tarafından önlemler belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz.





PROAKTİF ÇALIŞMAK ŞART


*Terörizmle mücadele eylemlerimiz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2178 Sayılı kararında belirtildiği üzere terörizme elverişli şartlar, şiddete varan aşırıcılık, radikalleşme ve eleman temin etmeyle mücadele, terörist hareketlerin engellenmesi, terörist propagandanın önlenmesine dayalı kapsamlı bir yaklaşımın parçası olarak devam etmeli ve teröristlerin, internet de dahil olmak üzere, teknolojiyi, iletişimi ve kaynakları istismar ederek terör eylemlerini teşvik etmelerinin önüne geçilmelidir. Terörizmin doğrudan veya dolaylı cesaretlendirilmesi, terör faaliyetlerin kışkırtılması ve şiddetin övülmesi engellenmelidir. Şiddete varan aşırıcılıkla mücadele için, gençleri de dahil edecek şekilde sivil toplumu desteklemek ve toplumun tüm üyeleri bağlamında kapsayıcılığı teşvik etmek üzere her seviyede proaktif çalışma ihtiyacının farkındayız.



HAVADA DA GÜÇBİRLİĞİ


*Büyüyen vahim yabancı terörist savaşçı akımı ve bu akımın kaynak, geçiş ve hedef ülkeler dahil olmak üzere bütün devletlere yönelttiği tehdit nedeniyle kaygılıyız. Bu tehdide karşı, bilgi paylaşımı, seyahatleri saptamak için sınır yönetimi ve uygun cezai müeyyideler oluşturulması da dahil olmak üzere, işbirliğimizi geliştirmek ve gerekli önlemleri almak suretiyle, mücadele etmek ve bu olguyu engellemek için kararlıyız. Küresel havacılık güvenliğini güçlendirmek için birlikte çalışacağız.


*Dünyanın her yerinde devam edegelen ve yakın zamandaki terörist saldırılar, terörizmle mücadelede dayanışma ve uluslararası işbirliğinin artırılmasına olan ihtiyacı bir kere daha ortaya koymuştur. Bu saldırıların mağdurlarını her zaman hatırlayacağız.



Merkel'den Antalya teşekkürü


Almanya Başbakanı Angela Merkel, düzenlediği basın toplantısında, “G20 ülkeleri olarak terörizmden daha güçlü olduğumuz yönünde kararlı bir sinyal veriyoruz" dedi.





Terörden birçok ülkenin farklı şekillerde etkilendiğine işaret eden Merkel, kapsamlı uluslararası işbirliği ve istihbarat alanında birlikte çalışmanın gerekli olduğunu dile getirdi. Sığınmacı konusunun da zirvede yoğun şekilde tartışıldığını ifade eden Merkel, yasa dışı göçün sonlandırılması için yükün paylaşılması konusunda Türkiye ile görüşeceklerini belirtti. Merkel “Bu konuda Türkiye ile müzakere yapmak lazımr" şeklinde konuştu. Merkel, IŞİD ile mücadelenin mümkün olduğunca eş zamanlı ve ortaklaşa yapılmasını talep etti. Merkel, G20'nin çok güzel geçtiğini dile getirerek, “Ev sahipliği yapan Türkiye'ye burada her şeyi çok güzel organize ettiği için teşekkür ediyoruz" dedi.



AB liderlerinden saygı duruşu


G20 toplantısı için Antalya'da bulunan AB üyesi ülkelerin liderleri, Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.





Paris ile eşzamanlı olarak gerçekleşen saygı duruşuna Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker katıldı. Karşılama için hazırlanan alanda bir araya gelen liderler, yası temsil eden siyah kurdele bağlı Fransa ve Avrupa Birliği bayrakları arasında saygı duruşunda bulundu. Liderler 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile tokalaşarak taziyelerini iletti.





Senkronize servis




Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılan liderlerle ''Küresel Isınma ve Mülteci Krizi'' konulu çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yemek sırasında liderlerin yanında aynı anda servis yapan garsonlar ise sıradışı bir görüntüye neden oldu. Toplantının başlarında dikkat çeken noktalardan biri her liderin yanı başında bulunan garsonlardı. Aynı anda servis için liderlere hizmet eden garsonların sıradışı görüntüsü dikkati çekti. Liderlerin yemekleri, Cumhurbaşkanlığı'na ait takımlarla sunuldu. Senkronizasyonuyla dikkati çeken ikram hizmeti Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde görev yapan 41 servis personeli tarafından gerçekleştirildi.



Antalya imzası


ABD Başkanı Barack Obama, G20 Liderler Zirvesi sonrası düzenlediği toplantısında, Paris saldırısı, IŞİD'le mücadele, Esed ve mülteciler sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.





Suriye'de Esed'in geleceği yok


ABD Başkanı Barack Obama, G20 Liderler Zirvesi sonrası düzenlediği toplantısında, Paris saldırısı, IŞİD'le mücadele, Esed ve mülteciler sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.



Obama, G20'de teröre karşı birlik içinde durdukları yönünde sarsılmaz bir mesaj verdiklerini söyledi. Obama, Suriye'de diplomatik çözüm noktasında, halen taraflar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in durumu konusunda farklılıklar bulunduğunu belirterek, “Bizim görüşümüz hâlâ onun Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığı yönünde" dedi.



IŞİD'İ YOK ETMEK HEDEFİMİZ


“IŞİD denilen zalim örgütü yok etmek hedefimizdir" diyen Obama, ABD ordusunun istese Musul, Rakka ya da Ramadi'ye kadar girebileceğini ancak geçmişteki tecrübelerin tekrarlanmasından endişe ettiklerini söyledi. IŞİD'le mücadelenin biraz zaman alacağını da vurgulayan Obama, “IŞİD'in Rakka'daki merkezine giden hatlar kesiliyor. IŞİD üyeleri hiçbir yerde serbestçe barınamayacak" şeklinde konuştu. Obama, IŞİD tehdidine karşı Suriye'ye çok sayıda Amerikan askeri konuşlandırmanın “hata" olacağını sözlerine ekledi.



TEK BAŞINA BIRAKAMAYIZ


Mülteci sorunu konusunda da açıklamalar yapan Obama, şunları söyledi: “Türkiye, Lübnan, Ürdün devletleri şu anda inanılmaz büyük bir yük kaldırıyor. Bu ülkeleri mülteciler karşısında tek başına bırakamayız. Bütün ülkelerin güvenliğine önem veriyoruz. Suriyeliler de dahil olmak üzere daha fazla mülteci almaya devam ettikçe terör sorunlarının yanında mağdurlarda artıyor. Mültecilere kapılarımızı açmak zorundayız. Ama güvenliği de sağlamak zorundayız."



Rusya'dan IŞİD çıkışı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Liderler Zirvesi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü IŞİD'in dış ülkelerden finansal destek aldığını söyledi.





Putin, “IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bu ülkeler arasında G20 üyeleri de var" diye konuştu. Bir araya geldiği G20 ülkeleri liderlerine, IŞİD'in finansman kanallarına ilişkin bilgiler verdiğini açıklayan Putin, “Meslektaşlarıma, teröristlerin yasadışı petrol ticaretinin boyutlarını ortaya koyan, uzaydan ve uçakla çekilen fotoğrafları gösterdim. (Fotoğraflarda görülen) petrol yüklü konvoyların uzunluğu onlarca kilometreyi buluyor" ifadelerini kullandı.



Terörle mücadele için uluslararası bir koalisyon kurulmasının halen mümkün olduğuna inandığını ifade eden Putin, “Biz işbirliği kapımızı hiçbir zaman kapatmadık" diye konuştu.



Putin'e Esed'siz geçiş çağrısı


İngiltere Başbakanı David Cameron, düzenlediği basın toplantısında zirvenin odak noktasının ulusal güvenlik olduğunu söyledi.


Cameron, bu kapsamda zirvede hep birlikte, “terör tehdidiyle nasıl baş ederiz", “Suriye sorununa nasıl çözüm getiririz" ve “iklim değişikliği gibi güvenliğimize tehdit oluşturan uzun dönemli tehditleri nasıl ele alırız" sorularının masaya yatırıldığını aktardı.





Cameron, “Paris'teki terör saldırıları, Mısır'daki Rus yolcu uçağı faciası, Ankara ve Lübnan'daki bombalı saldırılar ile Tunus'taki saldırılar, karşı karşıya olunan terör tehdidinin altını çiziyor. Bu değerlerimize ve yaşam biçimimize yönelik bir tehdit. Hep birlikte yenmemiz gereken bir tehdit" dedi. G20 temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldiğini belirten Cameron, “Putin'e, Suriye'de, Esed'siz ve Esed'in gaddar vahşetinden uzakta bir geçişe destek vermesi çerçevesinde uluslararası toplumla birlikte çalışması için çağrıda bulundum" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı'nın görüşme trafiği




Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ikinci günü ikili görüşmelerini sürdürdü. Erdoğan, önce Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi kabul etti.





Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Modi'yi kabulü 45 dakika sürdü. Kabulde Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da bulundu. Ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u kabul eden ve 45 dakika görüşen Erdoğan, “Dayanıklılığın Artırılması" başlıklı çalışma oturumuna başkanlık yaptı.





Oturumda, liderler finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi ve yolsuzlukla mücadele konularını değerlendirdi. Toplantıya, ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da aralarında bulunduğu konuk heyet başkanları katıldı.





Zirvenin tamamlanmasının ardından ikili görüşmelerini sürdüren Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti. Erdoğan'ın, Merkel'i kabulü, yarım saat sürdü.



Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile de görüştü. Erdoğan son olarak Kanada Başbakanı Justin Trudeau yarım saat görüşerek Antalya'dan ayrıldı.




#g20 zirvesi
#erdoğan
#davutoğlu
#obama
#putin
#ışid
#g20 antalya
8 yıl önce