|

Terörle mücadele dersi

Başbakan Erdoğan, Japonya'dan dünyaya terörle mücadele dersi verdi: Sebep-netice ilişkisi üzerinde durmak lazım. Dünya, terörü önlemek için silahlara ayırdığı parayı yoksulluğu gidermeye ayırırsa, barışı çok daha çabuk yakalar.

Yeni Şafak
00:00 - 14/04/2004 Çarşamba
Güncelleme: 15:06 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Tayyip Erdoğan, Japonya'dan terörle mücadele dersi verdi ve "Sebep-netice ilişkisi üzerinde durmak lazım. Yoksulluk, ideolojiler için kullanılmaya çok açık bir konudur. Dünya, terörü önlemek için silahlara ayırdığı parayı yoksulluğu gidermeye ayırırsa, barışı çok daha çabuk yakalar" dedi.

Tokyo Ulusal Basın Merkezi'nde, Japon gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Irak'ta rehin tutulan 3 Japon ile ilgili soruyu yanıtlarken, Irak'ta savaşın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen kötüye gidişin sürdüğünü söyledi. 3 Japon vatandaşı ile ilgili sağlıklı bilginin gelmediğini ifade eden Erdoğan, bu konuda Japonya'ya istihbari yardımda bulunabileceklerini bildirdi.

'Irak'ta federal yapı istemiyoruz'

Bir soru üzerine, Irak'ta etnik ya da dini kökene dayalı bir federatif yapı oluşmasını istemediklerini; herhangi bir etnik kökenin veya dini bir grubun diğerine egemen olmasına da fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Ancak Irak'ta şu anda mevcut gelişmeleri sağlıklı bulmuyoruz. Bu konuda da koalisyon güçlerinin özellikle silahla bu işe müdahalesinin ağırlıklı olmayacağına inanıyorum" dedi.

'İsrail'in yaptığı da terördür'

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "İsrail-Filistin sorunu"na ilişkin sorusunu cevaplarken de, önce "Türkiye'nin barış sürecine yönelik adımları atmak üzere iken Hamas'ın dini lideri Şeyh Ahmet Yasin'in İsrail tarafından öldürüldüğünü" hatırlattı. "Vücudunun 3'te 2'si tutmayan ve daha önce İsrail hapishanelerinde mahkum olan bir insanın öldürüldüğünü" kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Böyle bir insan, roket atışıyla öldürüldü. Niye serbest bıraktın, niye öldürdün? Kaldı ki, hükümet olarak bir suikastin, cinayetin zararını alıyorsunuz. Bir devlet kin tutmaz, tuttuğu kinden dolayı hukuku askıya almaz. Öyle olursa, bu da bir terördür. Bu Ortadoğu'daki barışı yok etmiştir; barışın üzerine bir bomba olarak düşmüştür. Barış için maalesef yol haritasını ortadan kaldırmıştır."

Terör ve yoksulluk

"Irak'ta silahsız bir çözümden bahsettiniz. Bu size göre nasıl olabilir?" sorusu üzerine Erdoğan, terörün "militanca" yolla önlenmesinin mümkün olmadığını dile getirerek, terörde sebep-netice ilişkisi üzerinde durmak gerektiği görüşünü yineledi.

Erdoğan, terörü yaratan nedenlerden en önemlisinin "yoksulluk" olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Yoksulluk, ideolojiler için kullanılmaya çok açık bir konudur. 90'lı yıllarda 40 bine yakın kurban verdik. Geçen yıl kasımda 4 terör eylemine hedef olduk. Kosova'da, Madrid'te, Afganistan'da aynı durumu görüyorsunuz. Öyleyse, imkanlarımızı, bu paraları silahlara yatırmaktan çok yoksulluğu kaldırmaya yönelik kullanırsak, terörü önlemede çok daha iyi netice alırız. Dünya, terörü önlemek için silahlara ayırdığı parayı yoksulluğu gidermeye ayırırsa, barışı çok daha çabuk yakalar." n

BİZ DE 'JAPON YILI' İLAN EDELİM

Başbakan Erdoğan, Türk-Japon Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri ile New Botani Oteli'nde kahvaltıda biraraya geldi; Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ve Senato Başkanı Hıroyuki Kurata'yı da parlamentoda ziyaret etti. Erdoğan, "2003 yılı Japonya'da Türk Yılı olarak ilan edilmişti. Biz de aynı şekilde Japon yılı ilan edelim" derken, Yohei Kono da, Japonya'da Türk Yılı'nın 2004'te de devam ettiğini bildirdi. Erdoğan daha sonra, Tokyo Türk Camii'ni ziyaret ederek, Türk cemaatiyle sohbet etti.

'Duygusallıkta yakınız'
Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, iki ülkenin "duygusal olarak yakın" oduğunu söyledi. Anadolu Ajansı'na demeç veren Koizumi, "Her zaman aklıma gelen, 1890 yılında Japonya'yı ziyaret eden Ertuğrul gemisinin Japonya kıyılarında batışının ardından Japonlar'ın Türk kazazedelere yardımları vesilesiyle sağlam dostluk bağlarının kurulmuş olduğudur. Japonya açısından Türkiye, coğrafi olarak uzak olsa da duygusal olarak yakın bir ülkedir" dedi


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce