|

Teşvik paketi Arap sermayesini heyecanlandırdı

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Saleh Kamel, Türkiye'de açıklanan yeni teşvik paketinin ardından, Türkiye'de yatırım planları yapan Arap sermayesinin işlerini daha da hızlandırdığını söyledi

Üsame Karakış
00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:54 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Teşvik paketi Arap sermayesini heyecanlandırdı
Teşvik paketi Arap sermayesini heyecanlandırdı

İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ICCI), Çırağan Sarayı'nda yapılan 28. Genel Kurulu'nda konuşan İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) Başkanı Şeyh Saleh Kamel, geçtiğimiz hafta açıklanan yeni teşvik paketinin ardından, Türkiye'de yatırım planları yapan Arap sermayesinin işlerini daha da hızlandırdığını söyledi. Kamel, “Hali hazırda yatırım yapan iş adamları var. Yeni paket bu yatırımları artıracaktır” dedi.

YÜKSELİŞİNİZ ONUR VERİYOR

İslam ülkeleri arasında lojistik, yasal alt yapının istedikleri seviyede olmadığına dikkat çeken Kamel, “Türkiye yatırım alabilecek en şanslı ve birinci sıradaki ülke. Türkiye'de açıklanan yeni teşvik paketiyle bu yatırımlar daha da hız kazanır. Türkiye'nin büyümesi bize onur veri-yor” şeklinde konuştu. İSEDAK çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) hukuki altyapısının oluşturulduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, Tercihli Tarife Protokolü'nü (PRETAS) onaylayan üye ülkelerin taviz listelerini Ticaret Müzakereleri Sekretaryası'na iletmesiyle, en kısa süre içerisinde Tercihli Ticaret Sistemi'nin uygulamaya geçirileceğine inandığını ifade etti. Arınç, kurucu anlaşmasını imzalamayan ya da onaylamayan ülkeleri de bu sürece dâhil olmaya davet etti.

HELAL GIDA PAZARI ÖNEMLİ

Arınç ayrıca, helal gıda pazarının 2010 yılı rakamlarına göre 640 milyar dolara denk geldiği dikkate alındığında, 1,6 milyarlık Müslüman nüfusun yaşadığı İslam dünyasında helal ticaretin yaygınlaştırılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “İslam Ülkeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi anlaşmasını (TPS-OIC) bile daha yürürlüğe sokamadık. 57 İslam ülkesinden sadece 10'u onayladı. Diğer 47 ülkenin de bu anlaşmayı onaylayıp imzalamasını bekliyoruz. Bu konuda lütfen hükümetlerinizden talep edin” dedi.


Ekonomi geçirdiği krizden yeni yeni kurtuluyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, artan işsizlik oranının ekonomik gerilemeyle bir araya geldiğinde sosyal ve siyasal çalkantılar yaşandığını belirterek, “Rahatsız edici olaylara cevap verebilmek için İİT olarak hükümetler arası programa başlayarak, üye devletler arasında yatırımı hızlandırmaya, istihdamı artırmaya çalışıyoruz” dedi. İhsanoğlu, dünya ekonomisinin finansal, gıda ve enerji alanlarında geçirdiği krizlerden henüz yeni yeni kurtulmaya başladığını, özellikle gelişmemiş ve en az gelişmiş ülkelerde bu krizin etkilerinin daha büyük olduğunu anlattı.


Avrupa yaşlanıyor bizim genç nüfusumuz var

“İslam ülkeleri olarak dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine sahibiz. Bakın, bugün Avrupa yaşlanıyor, bizim elimizde onlarda olmayan büyük bir cevher var; bizim insan gücümüz var. Bu gücü akıllıca değerlendirmemiz lazım” diyen Hisarcıklıoğlu, “Eğitime daha fazla kaynak ayırmamız gerekiyor. Genç beyinlerimizi birer girişimci olarak yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.



12 yıl önce