|

Trakya'nın doğalgazı yüzümüzü güldürecek

Doğalgaz rezervinin üzerinde yüzen Trakya'da yerli ve yabancı şirketler 3.3 milyar metreküplük rezervin peşine düştü. Trakya'daki havza dünyanın birçok bölgesinden daha iyi kaynaklara sahip.

Yeni Şafak
00:00 - 19/06/2005 Pazar
Güncelleme: 17:37 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Trakya'nın doğalgazı

yüzümüzü güldürecek
---------------------- manset ---------------------

AYDIN DEMİR / EDİRNE

Dünya petrol piyasalarındaki dalgalanmalar sonucu petrol fiyatlarının sürekli artış göstermesi, yeni enerji kaynaklarının önemini daha da arttırdı. Petrolden sonra en önemli enerji kaynaklarından biri olan doğalgaz için Trakya Bölgesi'nde yoğun çalışmalar başlatıldı. Aralarında TPO ve Zorlu Grubu'nun da bulunduğu yerli ve yabancı 11 firmanın ruhsat aldığı Trakya'da, 3.3 milyar metreküp doğalgazı çıkarmak için sözkonusu firmalar gece gündüz çalışıyor.

Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen, Trakya'da doğalgaz aramak amacıyla bir çok yerli ve yabancı şirketin de bölge ile ilgilendiğini söyledi. Edinilen bilgilere göre Trakya Bölgesi'nde gaz arama ruhsatı alan firmalar şunlar: TPAO, Medison Oil Turkey İnc., Aladdin Middle East, Amity Oil, Thrace Basin Natural Gas, Arar Petrol, Petrako Petrol, Merty Enerji Petrol Arama, Maya Petrol, Zorlu Petrogas, Enron Thace Exploration...

Gaz rezervi 3.3 milyar metreküp

Sorularımızı cevaplayan Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen, Türkiye'nin 2004 yılı rakamlarına göre yıllık doğalgaz üretim ve ithalatının toplam 21.7 milyar metreküp olduğuna dikkat çekti. Trakya Bölgesi'nde 1976 yılından itibaren doğalgaz üretimine devam edildiğini kaydeden Gülderen, "2004 yılında üretilen 707.9 milyon metreküp doğalgaz, Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde 3'ünü karşıladı. Amacımız bu miktarı artırmak. Zira Trakya Bölgesi'ndeki sahalarımızın üretilebilir rezervi 3.3 milyar metreküp. Trakya'da 6'sı yerli, 5'i yabancı 11 firmaya arama ruhsatnamesi verildi. Halen, doğalgaz aramak amacıyla bir çok yerli ve yabancı şirket bölge ile ilgileniyor. Ancak, mevcut ruhsatname alanları Trakya Bölgesi'nin yaklaşık olarak tamamını karşılıyor" dedi.

Trakya Bölgesi'ndeki petrol ve doğal gaz aramalarının 2000'li yıllarının başında bazı doğal gaz sahalarının keşfedilmesinden sonra hız kazandığını vurgulayan Gülderen, "Bölgede yapılan çalışmalarda kireçtaşlarının ve özellikle kumtaşlarının önemli rezerv özellikleri taşıdıkları ve bunun yanında, derin olmayan yaklaşık 500-1000 metrelik sığ sondajlarla hedef seviyelere ulaşılmasının, petrol aramacılığında her yönden daha ekonomik olduğu görülmektedir. Trakya Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra doğalgaz ve petrol aramacılığı açısından en uygun bölgemizdir" dedi. Trakya Bölgesi'nden 2004 yılı sonuna kadar toplam 6.5 milyar metreküp doğal gaz üretildiğini anlatan Gülderen; bölgedeki ham petrol üretiminin 1974 yılında başladığını, 2004 yılı sonuna kadar Trakya'dan 537.5 bin ton ham petrol çıkartıldığını da sözlerine ekledi.

"Kuyuları kapatmışlar..."

Türkiye'nin pekçok bölgesinde petrol ve doğalgaz olduğu halde yüzlerce kuyunun "sondaj olumlu çıkmadı" gerekçesiyle kapatıldığını belirten uzmanlar, "Mesala Malabadi vadisinde Mobil'in 'petrol yok' diyerek kapattığı kuyularda daha sonraki yıllarda petrol bulundu. Bunun gibi örnekler çok" dediler.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda 24 yıl mühendis olarak çalışan Merty Enerji Başkanı Ongun Yoldemir şunları söyledi: "O dönemde dünyadaki enerji ihtiyacı petrol ve kömür üzerine kuruluydu. 1960'lı ve 70'li yıllarda da bölgede doğal gaz bulundu, ancak o dönemde Türkiye'de doğal gaz kullanımı yoktu. Bundan dolayı kuyular kapatıldı. Türkiye'de enerji kaynakları oldukça verimli. Örneğin Adana, İskenderun'da da doğal gaz ve petrol var. Zamanında bulunmuş ama, kapatılmış. İskenderun'da böyle atıl durumda olan bir petrol kuyusu var. Biz onu yeniden işler hale getireceğiz..."

KUYULAR BOŞ KALMAYACAK

Petrol uzmanları Trakya Bölgesi'ndeki doğalgaz rezervinin tamamı çıkarılsa bile, gaz çıkan kuyuların atıl duruma düşmeyeceğine dikkat çekiyorlar. Doğal gazın her geçen gün kullanım alanının artmasından ötürü talep miktarı da yükseliyor. Fakat Türkiye gibi ılıman iklimin hakim olduğu ülkelerde, yaz aylarındaki doğal gaz kullanımı, kış aylarına göre çok düşük seviyede seyrediyor. Fakat gaz satan ülkelerle yıllık ticari anlaşmalar yapıldığı için, Türkiye'nin almayı vaat ettiği gazı yaz -kış demeden alması zorunluluğu ortaya çıkıyor. İşte yaz aylarında tüketilmeyen ithal doğal gazın, rezervi biten kuyulara boşaltılacağı, bu gazın daha sonra tekrar kullanıma sürülebileceği kaydediliyor. TPAO'nun Marmara'daki kuyularının da bu amaçla kullanılmaya başlandığına dikkat çekiliyor.

DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ HAVZALARDAN BİRİ

Edirne ve çevresinde Avustralyalı bir şirketle ortak doğalgaz arama çalışması yapan Merty Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ongun Yoldemir, Trakya'da son beş yılda yapılan sondajların yüzde 85'inde doğal gaz çıktığını söyledi. "Dünyada böylesine verimli havza alanı çok azdır" diyen Yoldemir, "Trakya'daki havza, dünyanın önemli gaz havzaları gibi bir değerde olmayabilir, ancak yaptığınız yatırımı kat kat çıkarabilirsiniz. Örneğin TPAO Kuzey Marmara'da 5 kuyu açtı. Maliyeti sanırım 12 milyon dolar civarında. Fakat bu kuyulardan çıkan gazın getirisi 50 milyon dolar civarında. Bu miktar Türkiye gibi ülkeler için çok önemli. Petrol işi çok maliyetlidir, fakat petrol bulunduğunda da maliyetler kat kat karşılanır. Son yıllarda dünyada risk sermayesi olayı gelişiyor. Risk sermayesi genellikle petrol sektörüne kayıyor. Biz yabancı bir ortakla arama çalışmalarına devam ediyoruz. Böylece yeni teknolojiyi yakından izliyoruz" şeklinde konuştu.

TRAKYA BÖLGESİ ADETA DELİK-DEŞİK OLDU
Doğalgaz çıkarma çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Trakya Bölgesi'ne yaptığımız gezide, yerli ve yabancı uzmanların eşliğinde yüzlerce işçinin, Trakya Bölgesi'nin binlerce metre zeminini "delik-deşik" ettiğine tanık olduk. Yemyeşil ayçiçek tarlalarının arasında Türk, Avustralyalı ve Tayland'lı işçi ve mühendislerinlerin çalıştığı arama sahasında bizi karşılayan Jeofizik Mühendisi Oğuz Kılıç, çalışmaları hakkında bilgi verirken, "Trakya Bölgesi'nin zemini doğalgaz ve petrole çok uygun. Buradan 50 kilometre ileride sınırın öbür tarafında Bulgaristan'da hem petrol, hem de doğalgaz çıkıyor. Buranın zemin yapısı ile oranın zemin yapısı aynı. Şu anda yerin binlerce kilometre altına sinyal gönderiyoruz; geriye yansıyan sinyalleri analiz ettiğimiz de yerin altındaki gaz ve petrol rezervi hakkında önemli bilgilere ulaşıyoruz. Artık dünyada gaz ve petrol aramacılığında son teknoloji kullanılıyor, bu da kesin sonuç almamız açısından çok önemli" diyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce