|

Türk firmaları da nükleeri bekliyor

Türkiye'nin ilk mühendislik firmalarından olan TOKAR, kurulacak nükleer santralların mekanik altyapısı için Japonlarla görüştüğünü açıkladı. Türkiye Atom Endüstri Kurumu İstanbul Nükleer Araştırma Reaktörü'nün teknolojik montajını da TOKAR yapmıştı

Şükrullah Dolu
00:00 - 11/07/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:02 - 11/07/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk firmaları da nükleeri bekliyor
Türk firmaları da nükleeri bekliyor

Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santraller, yabancı yatırımcılar kadar yerlileri de hareketlendirmiş durumda. 1954 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk mühendislik firmalarından olan TOKAR, sözkonusu santrallerin teknik tedarikçisi olmak üzere harekete geçti. Türkiye Atom Endüstri Kurumu (TAEK) İstanbul Nükleer Araştırma Reaktörü'nün teknolojik montajlarını da kendilerinin yaptığını hatırlatan TOKAR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Erdem, "Japon ve Korelilerle görüşüyoruz. Bu işte de olmak istiyoruz" dedi. Hüseyin Erdem, görüşmelerin Japonlarla yürütülen bakanlık düzeyindeki müzakerelere göre şekilleneceğini kaydetti.

5 MİLYAR DOLAR DÖNÜYOR

Enerjinin üretimi kadar kullanımının da önemli olduğuna dikkat çeken Hüseyin erdem, şöyle devam etti: "İyi bir mühendislik olmadığı zaman ve özellikle tesisatlarda iyi bir seçim yapmadığınız zaman çok ciddi enerji sarfiyatı ortaya çıkabiliyor. Sistemleri iyi kurmayıp ve sonunda da iyi işletmezseniz maliyetler yükseliyor. Biz sektör olarak Türkiye ekonomisine 4-5 milyar dolarlık bir geri dönüş sağlıyoruz. İyi bir yalıtım yapar ve iyi bir mekanik sistem kurarsanız enerjiyi geri döndürüyorsunuz. Çünkü şu anda biz Avrupa'nın en az 3 katı daha fazla enerji harcıyoruz. Enerjiyi de dışarıdan alıyoruz."

'BAŞ AĞRITMAYAN ÇÖZÜM'

Kötü uygulamaların sadece maliyet değil aynı zamanda sağlık sıkıntılarına neden olduğunu vurgulayan Hüseyin erdem, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Özellikle hastanelerde klima çok önemli. Çünkü enfeksiyon olmaması lazım. Enfeksiyona neden olacak düzeneğin kurulmaması lazım. Türkiye'de bazı bölgelerde enfeksiyon üreten split bile takılıyor. Klima bir ihtiyaç ve olmazsa olmaz, ancak tekniğine uygun konumlandırılmaz ve kullanılmaz ise sağlığı tehdit edebilir. Çarpabilir veya yeterince havalandırma olmuyorsa baş ağrısı yapar. Çünkü artık cam açılmayan binalarda yaşıyoruz. Yani hem havanın homojen ve düzgün hem de soğutmanın tekniğine uygun yapılması lazım. Yazın oda sıcaklıkları 24-25 derece, kışın ise 20 derece olması lazım. Ancak sadece sıcaklık değil hava değişimi de önemli."


Üzeyir Garih de Tokar'daydı

1954 yılında kurulan TOKAR, Türkiye'nin ilk mühendislik ve tesisat firması olarak biliniyor. Yılda 50 milyon dolarlık ciro yapan ve taşeronlarla birlikte yaklaşık bin kişiye iş imkanı sağlayan TOKAR, Üzeyir Garih gibi bilinen birçok girişimci ve yöneticinin okulu olarak tanımlanıyor. Carrier'i de Türkiye'ye ilk getiren firma olan TOKAR, Sabancı Kuleleri, PETKİM ve TÜPRAŞ gibi bir çok projeye imza atmış durumda. TOKAR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Erdem, "Türkiye'deki termik santrallerin yüzde 30-35'ini biz kurduk. TAİ'de, uçak sanayinde ilk işi Amerikalılarla biz yaptık" diyerek Türkiye'de birçok ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti.


13 yıl önce