|

Türk Hava Kuvvetleri 107 yaşında

Temelleri, Wilbur ve Orwille Wright kardeşlerin ilk motorlu uçağı havalandırmayı başarmalarından 8 yıl sonrasına dayanan Türk Hava Kuvvetleri kuruluşunun 107. yılını kutluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:16 - 2/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk Hava Kuvvetleri kuruluşunun 107. yılını kutluyor.
Türk Hava Kuvvetleri kuruluşunun 107. yılını kutluyor.

Türk Hava Kuvvetleri, dünyanın en eski askeri havacılık teşkilatları arasında yer alıyor. Türk ordusunun ilk resmi havacılık kuruluşu “Havacılık Komisyonu” adıyla 1911’de faaliyete geçerken 1903’te Wright kardeşlerin ilk motorlu uçağı havalandırmayı başarmalarından 8 yıl sonra Türk Hava Kuvvetlerinin temelleri atıldı.


Her cephede savaştı

ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya ve Rusya da hemen hemen aynı yıllarda askeri havacılık teşkilatlarını kurdu. Havacılık konusunda yapılan çalışmaların ardından Türk Hava Kuvvetleri, 1. Dünya Savaşı döneminde Çanakkale’den Hicaz’a, Kafkasya’dan Filistin’e kadar çok geniş bir alanda ve Türk askerinin çarpıştığı hemen hemen her cephede savaşa katıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının “göz bebeği” konumunda olan Türk Yıldızları ise 1993’te kuruldu.


GÜÇLÜ ENVANTER

TSK envanterinde “saldırı uçağı” kategorisinde yer alan ve aktif olarak kullanılan 49 adet F-4E uçağı ile 158 adet F-16C uçağı yer alıyor. İnsansız hava araçları (İHA) ve hava savunma sistemleri de envanterde yer alıyor. Baykar’ın ürettiği milli İHA Bayraktar ve TAI, TSK envanterinde bulunan ANKA’ları Türkiye’yi bu alanda dünyanın ilk 5 ülkesinden birisi yapıyor.


Hürkuş tarihe geçti

İlerleyen yıllarda Türkiye’nin ilk savaş ve sivil uçaklarını üretecek Vecihi Hürkuş, Kafkas Cephesi’nde bir Rus uçağını düşürerek, “savaş uçağı düşüren ilk pilot” olarak tarihe geçti.

#Türk Hava Kuvvetleri
6 yıl önce