|

Türk teknik heyeti yarın İsrail'e gidiyor

İsrail Başbakanı Olmert'in Ankara ziyareti sırasında varılan mutabakat doğrultusunda yedi kişilik Türk teknik heyeti, Haremüşşerif'teki tartışmalı inşaat çalışmalarını incelemek üzere yarın İsrail'e gidecek.

Anka
00:00 - 19/03/2007 الإثنين
Güncelleme: 13:44 - 19/03/2007 الإثنين
Yeni Şafak
Türk teknik heyeti yarın İsrail'e gidiyor
Türk teknik heyeti yarın İsrail'e gidiyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara ziyareti sırasında varılan mutabakat doğrultusunda Kudüs kentindeki Haremüşşerif'te sürdürülen tartışmalı inşaat çalışmalarını incelemek üzere bir Türk teknik heyeti, yarın İsrail'e gidecek.

'NAMIK TAN EKİBE EŞLİK EDECEK'

Sadece iki gün Kudüs'te incelemelerde bulunacak teknik heyete Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın eşlik edeceği belirtildi. Bu arada, heyete İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Kudüs Belediyesi yetkililerinin de eşlik edeceği kaydedildi.

Heyetin üyeleri konusunda resmi bilgi verilmedi. Buna karşın mimar, arkeolog, sanat tarihçisi ve inşaat mühendisleri gibi uzmanlardan oluştuğu belirtilen teknik heyet üyelerinin çoğunun İstanbul'da görevli, bazılarının da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bağlantılı olduğu öğrenildi.


ZAMAN SINIRINI DUYMADIM

Bu arada, İsrailli bir diplomatik kaynak Ankara'nın, heyetin üyeleri konusunda kendilerine bilgi verdiğini, herhangi bir itirazlarının olmadığını da söyledi.

Aynı kaynak da, heyetin çalışmalarının iki gün ile sınırlandırıldığı iddialarının sorulması üzerine, “Bir sınırlamanın olduğunu sanmıyorum. Böyle bir şey duymadım” dedi.

'RAPOR HAZIRLAYACAK'

İsrail'den dönüşünde incelemelerin sonucunu bir rapora aktarak teknik heyetinin raporunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağı da kaydediliyor.

Heyetin hazırlayacağı rapor ise merakla bekleniyor. Türk heyetinin İsrail yolculuğu hemem öncesi ise, Haremüşşerif'te incelemelerde bulunan UNESCO ekibinin, inşaat çalışmaları konusunda eleştirel bir rapor sunmuştu.

Kudüs'e teknik heyetin gönderilmesi, İsrail Başbakanı Olmert'in, Şubat ortasında Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında kararlaştırılmıştı.


İKÖ HEYETİ ÖNERİLMİŞTİ

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde Türkiye'de de tepki yaratan çalışmaların incelenmesi üzerine İslam Konferansı Örgütü'nden bir heyetin Kudüs'e gitmesini önermişti. Ancak, Olmert, İKÖ üyelerinin çoğunun İsrail'i tanımadığı gerekçesiyle bu öneriyi kabul etmemişti.




٪d سنوات قبل