|

Türkiye ile ABD altın çağını yaşıyor

DEİK/Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) düzenlediği toplantıda konuşan TAİK Başkanı Haluk Dinçer, “Son dönemde ABD'den Türkiye'ye yapılan ziyaretlere bakıldığında ilişkilerimizde altın çağ yaşıyoruz. Türkiye ve ABD'nin özel bir ilişkisi var” diye konuştu

Mürsel Karadeniz
00:00 - 25/05/2012 Cuma
Güncelleme: 22:16 - 24/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye ile ABD altın çağını yaşıyor
Türkiye ile ABD altın çağını yaşıyor

DEİK'e bağlı Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyi (ATC) işbirliğinde bu yıl 10-13 Haziran tarihlerinde Washington'da 31.'si düzenlenecek olan Ortak Yıllık Konferans öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan TAİK Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilere değindi. İki ülke arasında özellikle son 6 ayda 'altın çağ' yaşandığına dikkat çeken Dinçer, ABD Başkanı Barack Obama ile bu ilişkilerin geçmiş yıllara nazaran hız kazandığını vurguladı.

TÜRKİYE MODELİ ÖNE ÇIKTI

Dinçer, bu yıl ki konferansın ana temasını model ortaklık ve yeni işbirlikleri olarak belirlediklerini açıkladı. Dinçer, özellikle Ortadoğu ve Körfez Bölgesi'nde yaşanan değişimlerden sonra ortaya çıkan Arap Baharı sürecinde, Türkiye'nin model ülke olarak ortaya çıkması ve bu anlamda ABD'nin Türkiye olmadan bölgede doğru adımlar atamayacağını görmesiyle birlikte, konferansın bu yıl bu iki konu temelinde ilerleyeceğini belirtti. Dinçer, “İki ülke arasındaki ilişkiler, tarihindeki en iyi dönemini yaşıyor. Bunun üç ana sebebi var; ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel yakınlıkları, Arap Baharı sonrası Türkiye'nin bir model olarak öne çıkması, ABD'nin Suriye'de Türkiyesiz hareket etmesinin imkânsız olduğu görüşü” şeklinde konuştu. Konferans hakkında bilgi veren TAİK Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Birol, konferansa bu yıl 700'den fazla kişinin katılacağını söyledi. Konferans ana oturumlarının siyasi ilişkiler ve enerji konularından oluşacağını kaydeden Birol, Türkiye ve ABD arasında son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin ticarete de yansımasını beklediklerini, bu çerçevedeki işbirliği fırsatlarını görüşeceklerini kaydetti.

EN ÇOK YATIRIM ENERJİYE

Siyasi ilişkilerin son dönemde giderek daha iyiye gittiğini söyleyen TAİK Yürütme Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, geçmişte ilişkilerin bu kadar samimi ve güvene dayalı olmadığını söyledi. Zapsu, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi ilişkilerin düzenli olarak Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde yapılan uzun süreli ikili görüşmelerle değerlendirildiğini ve bunun yansımalarının da çok yakında ortaya çıkacağını belirtti. Önümüzdeki 10 yıllık sürede en çok yatırımın enerji sektörüne olabileceğini söyleyen TAİK Başkan Yardımcısı Kürşat Özkan, konferans sırasında enerji konusunun detaylarıyla ele alınacağını söyledi. Özkan, teknik içeriğin yanı sıra, siyasi, ekonomik ve jeopolitik boyutlarını da görüşeceklerini ifade etti.

HAVACILIĞA 3 MİLYON M ALAN

Savunma ve Güvenlik konularından bahseden TAİK Başkan Yardımcısı Muharrem Dörtkaşlı da, savunma sanayinde Ar-Ge'ye, mühendislik çalışmalarına destek ve teşvik verildiğini anlatacaklarını ve yatırımcıları bundan yararlanmaya davet edeceklerini belirtti. Özellikle Ankara'da 3 milyon m2'lik bir alanda yer alan havacılık ve uzay kümelenmesi çalışmalarından bahsedeceklerini ifade eden Dörtkaşlı, bu çalışmanın çok yararlı olacağını açıkladı.


Ticaret 10 yılda 3 kat arttı

TAİK Yürütme Kurulu Üyesi Davut Ökütçü, Türkiye ve ABD arasında bulunan ticari ilişkilere değindi. Dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD'nin önümüzdeki dönemde bunu koruyacağını söyleyen Ökütçü, Türkiye olan ilişkilerinde bundan yararlanılması gerektiğini belirtti. 2003 yılında siyasi krizden kaynaklanan dibe vuruşun, 10 yılda oldukça iyi bir duruma geldiğini söyleyen Ökütçü, 7 milyar dolardan 20 milyar dolar seviyelerine gelindiğini söyledi. Toplantının sonunda konuşma yapan TAİK Başkan Yardımcısı Şerif Egeli, Turgut Özal'ın meşhur sözü “Biz daha çok yardım istemiyoruz, daha çok ticaret istiyoruz” ile başlayan ilişkilerde bugün ABD ile balayı yaşandığını söyledi.



12 yıl önce