|

Türkiye-İran arasında kardeşlik anlaşması

Türk-İran İş Forumu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi, "İki Müslüman ülke olarak kardeşlik anlaşması yaptık. İki ülke halkının mutlu olması ve yücelmesi için bütün engelleri kaldırmaya karar verdik" dedi.

TAHRAN (A.A)
00:00 - 27/10/2009 Salı
Güncelleme: 21:06 - 27/10/2009 Salı
Yeni Şafak
Türkiye-İran arasında kardeşlik anlaşması
Türkiye-İran arasında kardeşlik anlaşması

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, 'İki Müslüman ülke olarak kardeşlik anlaşması yaptık. İki ülke halkının mutlu olması ve yücelmesi için bütün engelleri kaldırmaya karar verdik' dedi.

Rahimi, İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası'nda düzenlenen Türk-İran İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi, yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan övgüyle söz ederek, Erdoğan'ın İslami arma ve markalı, değerli bir geçmişe sahip politikacı olduğunu kaydetti.

Müslümanların dünya nüfusunun yüzde 25'ini kapsamasına rağmen, aralarındaki ticaret oranının yüzde 1.5 gibi düşük bir oranda gerçekleştiğini anlatan Rahimi, bu oranın artırılması gerektiği üzerinde durdu.

'İki milletin yolundaki ticareti engelleyici engeller kaldırıldı. İnşallah her alanda bu engeller birer birer kaldırılsın' diyen Rahimi, bugün yaptığı görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın 'İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkartılması' hedefi koyduğunu, kendisinin ise 'Neden 30 milyar dolar olmasın?' dediğini aktardı.

Rahimi, 'İki Müslüman ülke olarak kardeşlik anlaşması yaptık. İki ülke halkının mutlu olması ve yücelmesi için bütün engelleri kaldırmaya karar verdik' dedi.

İki ülkenin kendi paralarıyla ticaret yapmasının söz konusu olduğunu açıklayan Rahimi, Türkiye ile İran arasında ortak uçak şirketi kurulması gerektiğini söyledi.

Rahimi, İranlı iş adamlarına da seslenerek, ticari alışverişlerini diğer ülkeler yerine, Türkiye üzerinden yapmalarını istedi.

Bazı ülkelerin İran'a düşmanlık yaptığını kaydeden Rahimi, İran'lı iş adamlarının bu ülkeler yerine Türkiye'yi tercih etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Rahimi, bazı ülkelerin İran'a karşı hasmane tutum içerisinde olduğunu ifade ederek, 'Türkiye ise bağımsız, Müslüman Sayın Erdoğan gibi bir liderin yönetiminde' diye konuştu.


15 yıl önce