|

Türkiye olan ilişkimizi kıskananlar var

İranlı Diplomat Mehmanperest, birçok ülkenin, İran-Türkiye arasındaki ilişkilerden memnun olmadığını belirterek, ''Öyle bir ortam oluşturmak istiyorlar ki, iki ülke arasındaki ilişkilerde soru işaretleri yaratsınlar. Bunun gerçekleşmesine izin vermememiz gerekiyor'' dedi. 

Aa
00:00 - 28/12/2012 Cuma
Güncelleme: 21:10 - 28/12/2012 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye olan ilişkimizi kıskananlar var
Türkiye olan ilişkimizi kıskananlar var

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Basın Yayın ve Genel Diplomasi Merkezi Başkanı Ramin Mehmanperest, İran'ın İstanbul Başkonsolosu Mahmud Heydari ile başkonsoloslukta basın toplantısı düzenledi.Orta Doğu bölgesinin çok hassas bir dönemeçten geçtiğini belirten Mehmanperest, Türkiye ve İran arasında daha çok işbirliği yapılmasının, istikrarın ivme kazanmasına destek sağlayacağını düşündüklerini söyledi.

İran ve Türkiye'nin tarih, kültür ve inanç yönünden ortak paydalara sahip olduğunu aktaran Mehmanperest, bazı konularda fikir ayrılığı olabilse de politik ve uluslararası konularda iki ülke üst düzey yetkililerinin aynı düşüncede olduğunu kaydetti. 

Mehmanperest, gerçeklerin kamuoyuna yansıtılmasında basın-yayının rolünün önemine işaret ederek, ''Batı basınının, basın-yayının boşluğundan faydalanarak kamuoyunda başka bir çerçeve yaratmasına izin vermemeliyiz. İki ülke arasındaki basını teşvik etmemiz gerekiyor ki, haberleri doğru kaynaktan alıp, doğru yansıtsınlar'' dedi. 

İran'ın basın-yayın temsilcileriyle birlikte Erzurum, Ankara, Trabzon ve İstanbul'da bazı görüşmeler yaptığını belirten Mehmanperest, bu illerdeki siyasi yetkililerle değişik alanlarda fikir alışverişinde bulunduklarını anlattı. 

Türkiye doğalgazda İran'a bağlı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mehmanperest, ''Türkiye'nin doğalgaz konusunda İran'a bağlı olduğunu biliyoruz. İran'ın doğalgazı silah olarak kullanmayacağının garantisini verebiliyor musunuz?'' ve ''Suriye konusunda Türkiye ile İran ne yapabilir?'' sorularına şöyle yanıt verdi: 

''İran ile Türkiye arasındaki ilişki, stratejik bir ilişkidir. İki ülke arasındaki en iyi siyasi ilişkiler seviyesindeyiz. Ticari işbirliği gün geçtikçe artmakta. 2011'de iki ülke ticaret hacmi 16 milyar doların üzerinde. 2012'de ticari işbirliği 21 milyar doları aşmış durumda. İki ülke üst düzey yetkilileri 2015'te 30 milyar doları hedefliyorlar. Biz iki komşu ülkeyiz, her zaman birbirimizin yanında olduk ve olacağız. Bu gibi ihtiyaçlarımızı gidermek, iki ülke için bir fırsattır aslında. Bu ihtiyaçları, birbirimize baskı uygulayarak kullanmayacağız.''

İran'dan Suriye için 6 maddelik çözüm önerisi

Mehmanperest, İran'ın Suriye için 6 maddelik bir çözüm yolu önerdiğini, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünde bu öneriler üzerinden açıklama yaptığını kaydederek, açıkladıkları maddelerin Türkiye tarafından da kabul edileceğini düşündüğünü aktardı. 

Türkiye ve İran'ın, Suriye'de kan dökülmesine ve çatışmanın devam etmesine karşı olduğunu belirten Mehmanperest, ''İki taraf da buna inanıyor ki, çatışmanın devamında kadınlar, çocuklar ve masum insanlar hayatını kaybediyor'' dedi.

Suriye'de halkın oyuna ve isteğine saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Mehmanperest, ''Ama nereden bileceğiz ki çoğunluğun isteği nedir? Öyle düşünüyoruz ki bunun cevabı, bağımsız ve özgür bir seçimle mümkün. Bunun için hepimiz çaba göstermeliyiz ki, Suriye'deki çatışmalar dursun'' diye konuştu. 

Ulusal diyaloğun çeşitli grupların temsilciliğiyle kurulması gerektiğine inandıklarını belirten Mehmanperest, bu çeşitli gruplardan oluşan geçici hükümetin kurulması gerektiğini söyledi.


11 yıl önce