|

Uçaktakiler 112'yi arasın

Domuz gribi virüsü taşıyan Ali Ailesi'nin yolculuk ettiği uçaktan 96 kişinin İstanbul'a indiği belirlendi. Bakan Akdağ, ulaşılamayan bazı yolcuların 112'yi aramaları yönünde çağrı yaptı.

00:00 - 17/05/2009 Pazar
Güncelleme: 03:17 - 17/05/2009 Pazar
Yeni Şafak
Uçaktakiler 112'yi arasın
Uçaktakiler 112'yi arasın

Domuz gribi virüsüne rastlanan karı-kocanın seyahat ettiği uçaktaki diğer yolcu ve mürettabatlar her ihtimale karşı takibe alındı. Ancak uçaktaki 166 yolcudan bazılarına ulaşılamadı. Bunun üzerine Bakan Akdağ bir basın toplantısı düzenleyerek hasta ile aynı uçakta seyahat eden ulaşamadıkları yolculara 112'yi aramaları çağrısında bulundu. Bakan Akdağ, özetle şunları söyledi:

BİLDİRİM YAPIN
  • Yolcu 14 Mayıs Perşembe günü Amsterdam'dan kalkan KLM'ye ait uçağa Amsterdam saatiyle 09.50'de bindi. 13.41'de uçak indi. Bu uçaktaki yolculara duyuru yapıyoruz. 1311 sefer sayılı uçakta bulunan birkaç kişiye henüz ulaşamadık. Ulaşamadığımız kişilerin yapması gereken 112'yi arayarak 'Ben bu sefer sayılı uçaktaydım' diye bildirim yapmaktır.
  • Uçaktakilerin endişe etmesi için neden yok. Ama kendilerine ilaç verilecek ve bir süre nelere dikkat etmeleri gerektiği söylenecek.
    VİRÜS YAYILMADI
  • Türkiye'de yayılmış bir virüs falan yok. Bir turistte görüldü. Başka kişilere bulaşsa bile şu anki yürüttüğümüz faaliyetler virüsü küçük alanda tutmaya yetecektir.
  • 96 yolcu İstanbul'da kalacağım diye bildirim yapmış, 80'in üzerindeki yolcuya ulaşıldı.
  • Haseki'deki hastların genel durumu iyi. Hastaların büyük çoğunluğunun ölmesini kimse beklemiyor, biz de beklemiyoruz.

    Önlemlere tam not

    Dünyayı tehdit eden domuz gribine karşı Türkiye'de alınan önlemler tam not aldı. Sarkad Ali'nin transit geçiş yaparken termal kameralara yakalanarak tedavi altına alınması, virüsün yayılma hızını büyük oranda düşürürken, kontrol edilmesini de sağladı. Türkiye'yi aylardan beri bu hastalığın risklerini karşı korumak için seferber olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şu anda 27 termal kamera ile havalimanları ve sınır kapılarında hizmet verildiğini bildirdi. Hasta ve yakınlarının izole edildiğini belirten Akdağ, "Esasen bugüne kadar aldığımız tedbirlerin ne kadar zamanında ve yerinde tedbirler olduğu, vakanın havaalanına inişi sırasında tespit edilmesinden de anlaşılabilir. Herhangi bir vakanın, ülke içine girip, toplumda hastalığından haberdar olunmayıp, birçok kişiye hastalığı bulaştırdıktan sonra tespit edilmesi çok daha farklı bir durum meydana getirirdi. Doğrudan doğruya giriş sırasındaki tespit, yayılmayı kontrol etmek açısından bizim elimize önemli bir fırsat vermektedir" dedi. Akdağ, hastalığın kuluçka döneminin 3-7 gün arasında olup, hasta ve şüphelilerin 7 gün gözlem altında tutulacağını söyledi.


  • 15 yıl önce