|

Üniversitelerin bildiriye tepkisi sert oldu

'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' tarafından yayınlanan bildiriye imza atan akademisyenlere Türkiye'nin dört bir yanından tepkiler yağdı. Üniversite senatoları ve rektörleri tarafından yapılan açıklamalarda bildiriye imza atan akademisyenler eleştirildi. Bazı üniversiteler kurumlarındaki akademisyenlerin de isimlerinin geçmesi üzerine "Kendi görüşlerini yansıtıyor üniversite ve diğer akademisyenlerle alakası yok" dedi.

Yeni Şafak
15:35 - 13/01/2016 الأربعاء
Güncelleme: 15:53 - 13/01/2016 الأربعاء
AA
Erzurum Atatürk Üniversitesi


Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisine ilişkin "İmza atanlar arasında bir araştırma görevlimiz görünüyor. Olayın gerçek olup olmadığıyla ilgili inceleme başlattık ki muhtemelen gerçek. İnceleme sonucunda da gereği yapılacaktır" dedi.



Koçak,yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir aydan daha uzun bir süredir devletin, birlik beraberlik ve halklar arasındaki huzuru sağlamak adına operasyon yaptığını belirtti.



Türkiye'de 100 binden fazla akademisyen olduğuna işaret eden Koçak, bin 127 akademisyenin imzasının bulunduğu bildiride Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde huzur için yapılan operasyonların özgürlüğe karşı bir tutum gibi gösterildiğini söyledi.



Akdeniz Üniversitesi


Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünden Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayınlandığı bildiriyle ilgili yapılan açıklamada, "Akdeniz Üniversitesi olarak, devletimizin terör konusundaki haklı mücadelesinin yanındayız" denildi.



Üniversite rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğü için terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlara karşı çıkan bir grup öğretim elemanının, yayımladıkları bildiride Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, vatandaşlarına "kıyım ve katliam yapmakla" suçladığı hatırlatıldı.



Bildiride Akdeniz Üniversitesinden de bazı öğretim elemanlarının imzasının bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Yayımlanan bildiriyi imzalayan öğretim elemanlarının savundukları düşünce sadece kendi şahsi görüşlerini ifade etmekte olup, üniversitemizde görev yapan 2 bin 500'e yakın öğretim elemanının görüşlerini kesinlikle temsil etmemektedir. Akdeniz Üniversitesi olarak, devletimizin terör konusundaki haklı mücadelesinin yanındayız. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak adına yaptığı mücadeleye tepki gösteren Akdeniz Üniversitesi öğretim elemanları ile ilgili de Yükseköğretim Kurulu'nun talimatı gereğince üniversitemiz yönetimi tarafından gerekli yasal sürecin başlatılacağını bildiririz."



Marmara Üniversitesi


Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, "Böyle bir ortamda 'çocuklar öldürülüyor, sivil vatandaş öldürülüyor, barış olsun' diye açıklama yapan herkesin PKK'yı desteklediği çok aşikar" dedi.



Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu ülkenin akademisyenleri ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız" başlığıyla yayınlanan bildiriye imza atan bin 128 akademisyenin bu açıklamalarıyla kimi desteklediklerinin apaçık ortada olduğunu söyledi.



Köse, şunları kaydetti:"Böyle bir ortamda 'Çocuklar öldürülüyor, sivil vatandaş öldürülüyor, barış olsun' diye açıklama yapan herkesin PKK'yı desteklediği çok aşikar. Açıklamayı yapan akademisyenlerin geçmişteki açıklamalarıyla bunları bütünleştirdiğiniz zaman terör örgütüne açık bir şekilde destek verdikleri ortada. Bu tavır akademik değil, ideolojik ve siyasal bir tavırdır. Üniversite mensuplarının kan akıtan bir terör örgütünün peşinden giden, onları destekleyen bir açıklama yapmalarının doğru olmadığını, devletin de bu konuda gerekli tedbirleri alıp bunları üniversite bünyesinde barındırmamaları gerektiğini düşünüyorum."



Şanlıurfa Harran Üniversitesi


Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayınladığı bildiriye ilişkin, "Şiddet ve terörü yapan terör örgütü ortadayken, bu çağrıyı terör örgütüne değil de devlete yapmalarının nasıl bir zihniyetin ürünü olduklarını kamuoyu takdirine bırakıyorum" ifadelerini kullandı.



Taşaltın, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu bildiriyi kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti.



Bildirinin tek taraflı, barışa hizmet etmeyen bir anlayışın ürünü olduğunu vurgulayan Taşaltın, şunları kaydetti:"Bildiride yer alan 'Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete son vermesini talep ediyoruz' sözlerini tasvip etmemiz mümkün değil. Şiddet ve terörü yapan terör örgütü ortadayken, bu çağrıyı terör örgütüne değil de devlete yapmalarının nasıl bir zihniyetin ürünü olduklarını kamuoyu takdirine bırakıyorum. Avrupa ve ABD'deki akademisyenler terörü meşrulaştıracak hiçbir harekette bulunmazlar. Zaten bu tür bildiriler akademisyenlikle de bağdaşmaz. 'Asayişi bozanlara müdahale edilmesin' demek için bilgiden yoksun olmak lazım. Bu tür bildiriler teröre cesaret verir."


#akademisyen
#Şanlıurfa Harran Üniversitesi
#Marmara Üniversitesi
#Akdeniz Üniversitesi
#Erzurum Atatürk Üniversitesi
٪d سنوات قبل