|

Uzayda İpekyolu

Avrasya bölgesinden 40''tan fazla ülke İstanbul''da buluştu. Azerbaycan İletişim Bakanı Ali Abbasov büyük İpekyolunu artık sanal İpekyoluna çevirme zamanının geldiğini belirterek, ''Rusya, Türkiye, Kazakistan, Çin ve bundan bir yıl önce de Azerbaycan''ın yörüngeye oturttuğu uydu ortak kullanılabilecek'' dedi

.
00:00 - 7/02/2014 Cuma
Güncelleme: 22:41 - 6/02/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Uzayda İpekyolu
Uzayda İpekyolu

Azerbaycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, büyük İpekyolunu artık sanal İpekyoluna çevirme zamanının geldiğini belirterek, ''21. Yüzyıl''da artık bilgiyi ülkeden ülkeye taşımak ve bunu İpekyolu aracılığıyla yapmak mümkün olmalı'' dedi. Sanal İpekyolu ile ilgili bir uydu sistemi oluşturulmasının düşünüldüğünü aktaran Abbasov, ''Rusya, Türkiye, Kazakistan, Çin ve bundan bir yıl önce de Azerbaycan''ın yörüngeye oturttuğu uydu ortak olarak kullanılabilecek. İpekyolu bölgesi ile ilgili uzayda bir bilgi alanı oluşturulacak. Bu projeyle ilgili yakın iş birliği oluşturuyoruz'' diye konuştu.

YENİ TİCARET ANLAYIŞI

Azerbaycan''ın ayrıca enerji ve ulaştırma projelerini de desteklediğini anlatan Abbasov, ''Azerbaycan büyük İpekyolu sayesinde birçok ülke ile bağlantı sahibidir'' dedi. Abbasov, Azerbaycan''ın bulunduğu bölgenin bilişim teknolojileri açısından yeterince gelişmiş olmadığına işaret ederek, ''Asya Pasifik ve Batı ülkeleri bilişim teknolojileri alanında çok büyük ilerleme kaydetti ama maalesef bizde çok büyük dijital uçurum var. Bunu giderebilmek için projeler devam etmektedir'' dedi.

İNTERNET BİR YAŞAM TARZI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye''nin ithal ettiği cep telefonlarına yapılan ödemenin arttığını belirterek, ''Eskiden ortalama 100 dolar diye hesaplarken şimdi 300 dolara çıktı'' dedi. 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi''nde, bilişim sektörünün artık bir yaşam tarzı haline geldiğini, anlatan Acarer, ''Yaşayan insan kadar mobil abone var. Dünyada 3,5 milyar da diş fırçası var. Yani dünyada yaşayan insan sayısı kadar mobil abone var ama insanların yarısının diş fırçası yok'' dedi.

42 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye''de 2012 yılında bilişim sektörünün hacminin 42 milyar dolara ulaştığını dünyada ise 1,45 trilyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

2023''ü AB üyesi olarak kutlayın

Litvanya Ekonomi Bakan Yardımcısı Rasa Noreikiene, Türkiye''nin son 10 yıldaki ekonomik başarılarının kendilerini çok etkilediğini belirterek, ''Biz Türkiye''yi AB üyesi olarak görmekten mutlu olacağız, özellikle Türkiye''nin, Cumhuriyet''in 100. yılını 2023 yılında AB üyesi olarak kutlamasını arzu ederiz'' dedi. Noreikiene, ekim ayında 22. faslın açıldığını, ayrıca Türkiye''nin AB ile aralık ayında Geri Kabul Anlaşması''nı imzaladığını anımsatarak, AB komisyonu ile Türkiye arasında iş birliğini vurguladı. Konu Bakan ayrıca, Türkiye''nin son 10 yıldaki ekonomik başarılarından çok etkilediğini dile getirdi.

Moğollardan açılım

Moğolistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yerjan Khabshai, Asya ve Avrupa arasında bir merkez olmayı hedeflediklerini belirterek, ''Türkiye ile karayolları inşaatı ve havacılık konusunda iyi işbirliklerimiz mevcut ve bunları daha da geliştirmeyi hedefliyoruz'' dedi. Khabshai, geçiş sürecinde altyapı konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını belirterek, şu an altyapılarını tamamen yenilediklerini ve iyi bir seviyeye getirdiklerini ifade etti.

Kazaklardan yatırım çağrısı

Kazakistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Askar Zhumagaliyev, tüm yatırımcıları Kazakistan''ın bilişim teknolojileri sektörüne davet ederek, ''Sektörümüz dinamik olarak büyümekte, cazip bir sektör olma niteliğini korumaktadır. Her tür ortaklığa açık bir sektördür'' dedi. Daha önce 30 gün süren şirket kurma işlemlerinin artık bir kaç saat içerisinde yapılabildiğini anlatan Zhumagaliyev, vergi beyannamelerinin de internetten verilebildiğini söyledi. Zhumagaliyev, internet üzerinden yılda 38 milyon elektronik hizmet sunulduğunu ifade etti.


10 yıl önce