|

Verheugen beğenmedi

Türkiye'nin AB'ye uyum şartlarını belirleyen AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen, ilk şartı açıkladı: "Türkiye, işkenceyi önlemek için tedbirler almalı"

Kezban Ekşi
00:00 - 15/07/2000 суббота
Güncelleme: 10:47 - 30/05/2014 пятница
Yeni Şafak
Verheugen beğenmedi
Verheugen beğenmedi

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen, Türkiye'nin işkenceyi önlemek için bazı tedbirler alması gerektiğini söyledi. Verheugen, özellikle Helsinki Zirvesi'nden sonra Türkiye'den insan hakları alanında daha hızlı bir ilerleme beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğine dikkat çekti.

Avrupa Birliğini'ne aday gösterilen Türkiye'nin, Kopenhag kriterlerine uyum gösterme yönündeki çalışmalarını denetlemek üzere Türkiye'ye gelen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Gunther Verheugen, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, AB'ya uyumdan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı ANAP lideri Mesut Yılmaz, Başbakan Bülent Ecevit ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüştü. Verheugen, daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edildi.

İnsan hakları için 'siyasi irade' şart

AB'nin Türkiye Temsilcisi Karen Fogg ile birlikte Başbakanlık'a gelen Verheugen'i, Bakan Yücelen karışıladı. Görüşmede, Türkiye'nin insan hakları karnesi ele alındı. Daha sonra AB'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mesut Yılmaz'la görüşen Verheugen, Başbakanlık'tan ayrılırken, Türkiye'nin AB'ye katılımı öncesi, katılım belgesi taslağını oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Verheugen, görüşmelerinde, insan hakları konusunda bilgilendirildiğini belirterek, "İnsan haklarında siyasi iradenin işlemesi çok önemli. Siyasi iradenin varlığı sorunların çözümünde yardımcı olur" dedi. Verheugen, Türkiye'nin insan hakları alanında ne yapması gerektiğinin sorulması üzerine, "Bu biliniyor. İşkenceye karşı bazı tedbirler almalı " karşılığını verdi. Verheugen, görüşmelerinde idam ve 312. maddenin gündeme gelmediğini belirtti.

Sivil kuruluşlardan rapor aldı

Verheugen, AB Komisyonu Temsilciliği'nde Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, TİHV Başkanı Yavuz Önen, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, Helsinki Yurttaşlar Derneği kurucularından Bülent Tanık ve Barolar Birliği Genel Sekreteri Özdemir Özok'la da bir araya geldi. Sivil kuruluş temsilcileri, Verheugen'e çeşitli raporları verdiler. HD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Verheugen'in, Helsinki zirvesinden beri Türkiye'de insan hakları alanında olumlu bir gelişme gözlemleyemediklerini aktardığını söyledi.


24 лет назад