|

Vize oyunları

Ankara Antlaşması''nın getirdiği ''iş adamlarının Avrupa''da serbest dolaşım hakkı''nı kısıtlayan İngiltere, yeni bir vize oyununa başladı. İngiltere''nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, belirleyecekleri Türkiye''deki ciro bakımından en büyük 500 şirket çalışanlarına tek belgeyle vize verileceğini açıkladı. Vize kolaylığı sağlanacak şirketlerin aylık ciroları en az 160 milyon lira

Sercan Akıncı
00:00 - 13/04/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:57 - 12/04/2013 Cuma
Yeni Şafak
Vize oyunları
Vize oyunları

İngiltere''nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Türkiye''nin ciro bakımından en büyük şirketleri ile Türkiye''de iş yapan İngiliz şirketlerinin yer aldığı 500 şirketlik bir liste belirleneceğini ve bu şirketlerin İngiltere''ye iş için gidecek çalışanlarına yalnızca iş yeri çalışma belgesi ile vize vereceklerini söyledi. Kararı Yeni Şafak''a değerlendiren Türkiye Genç İş Adamları Derneği Başkanı Ali Yücelen, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Ankara Antlaşması''yla ve o dönemdeki bazı karma protokollerle, Avrupa''da serbest dolaşım hakkının sağlandığını söyleyen Yücelen, takınılacak tavrın çok önemli olacağını söyledi.

VİZE TALEBİ HUKUKSUZ

Ankara Antlaşması''nın getirdiği serbest dolaşım hakkının verilmesi için 2003''ten bu yana çalıştıklarını ifade eden Yücelen, şöyle devam etti: ''Biz haklarımızın inkar edilmemesini istiyoruz. İngiltere''nin bu açıklamasını iyi diyerek kabul etmek, haklarımızdan feragat etmektir. Tüm Avrupa''da, bizden vize talep edilmesi zaten hukuksuzdur. Bu birtakım kolaylıkları kabul etmek de hukuksuzluğu kabul etmemiz anlamına gelir.'' İngiltere''nin açıklamasına göre, vize kolaylığı sağlanacak şirketlerin cirosal büyüklüğü 160 milyon liranın üstünde olmalı. İngiltere daha önce de, orada iş kurmak isteyen vatandaşlardan 200 bin sterlin sermaye transferi istemiş, Türklerin açtıkları davalar sonucunda 2002 yılında Avrupa Adalet Divanı bu hükmü kaldırtmıştı.

İş Kurma Türkiye''de 1, İngiltere''de 13 günde

Turner''in verdiği bilgilere göre, 2012 yılından bu yana ABD, Kanada, Brezilya, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Çin, Hong Kong ve Avustralya''da hayata geçirilen ''GREAT'' programı, yaklaşık 30 milyon sterlinlik bütçe ile 2013 itibariyle Türkiye, Rusya, Güney Kore, Meksika ve Endonezya''da yürütülecek. Avrupa''nın en büyük doğa bilimleri sanayisine ev sahipliği yapan İngiltere, dünyada en fazla ticari hizmet ihracatı yapan ikinci ülke. Girişimciler, İngiltere''yi, çok kültürlü yapısı ve yalnızca 13 gün süren iş kurma süresi nedeniyle tercih ettiklerini belirtiyor. Dünya Bankası verilerine göre belirlenen bu rakamın dünya genelindeki ortalaması ise 35 gün. Türkiye''de ise Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı kayıtlarına göre bir günde şirket kurmak mümkün.


11 yıl önce