|

Yabancı Türkiye''ye uzun vadeli gelecek

Yabancı sermayenin, uzun vadeli faizlerin yükselişi ile Tu¨rkiye''deki yatırımlarını artıracağına dikkat çeken İş Yatırım Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen, ''Tu¨rk Lirası''nın son dönemdeki değer kaybının gelecek dönemde yabancı sermayeyi Tu¨rkiye''ye çekeceğine inanıyoruz'' dedi.

.
00:00 - 11/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:24 - 10/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Yabancı Türkiye''ye uzun vadeli gelecek
Yabancı Türkiye''ye uzun vadeli gelecek

İş Yatırım Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen, ''Geçen haftalarda yüzde 10,5 seviyesini aşan uzun vadeli faizlerin piyasalar tarafından yanlış fiyatlandığına, borç dinamiklerinin gu¨çlu¨lu¨ğu¨n ve Tu¨rk lirasının son dönemdeki değer kaybının gelecek dönemde yabancı sermayeyi Tu¨rkiye''ye çekeceğine inanıyoruz'' dedi.

ALIŞ ÖNERİYORUZ

Tu¨rkiye''de 10 yıllık faizlerin son 6 ayda yüzde 6 civarından yüzde 10''un u¨zerine çıktığını hatırlatan Gürleyen, ''Bir yıl önce faizleri (10 yıllık) çok du¨şu¨k bulduğumuz için satış öneriyorduk. Şimdi ise alış öneriyoruz'' dedi.

Serhat Gürleyen, ''Paranın adil değerine yakın bir seviyede işlem gördu¨ğu¨ bir ekonomide uzun dönemli faizlerin orta vadeli bu¨yu¨me, enflasyon ve vade primi toplamı civarında dengeleneceğini söylu¨yor. Tu¨rkiye''nin orta vadeli bu¨yu¨me, enflasyon tahmini ve vade primini sırasıyla yüzde 4,0, yüzde 5,5 ve yüzde 0,5 olarak aldığımızda 10 yıllık devlet tahvil faizinin yüzde 10,0 seviyesini aşmaması gerektiğini buluyoruz'' dedi.

Faiz yanlış fiyatlandı

Geçen haftalarda yüzde 10,5 seviyesini aşan uzun vadeli faizlerin piyasalar tarafından yanlış fiyatlandığına inandıklarını aktaran Gürleyen, Tu¨rk Lirası''nın değer kaybı ile uzun vadeli faizlerin yükselmesinin gelecek dönemde yabancı sermayeyi Tu¨rkiye''ye çekeceğine inandıklarını ve portföylerde uzun vadeli kağıtlara yer verilmesini önerdiklerini ifade etti.

Gürleyen, herkesin sorduğu sorunun piyasaların gelecek dönemdeki riskleri ne ölçu¨de gerçekçi olarak fiyatladığı olduğunu söyledi.

FED, varlık fiyatlarını yükseltti

FED''in kısa vadeli faiz oranını kademeli olarak yüzde 0,25''e çekip 2,6 trilyon dolarlık varlık alımı yaptığı bilgisini veren Gürleyen, gelişmiş u¨lkelerin gelişmekte olan u¨lkelerde faiz farkının açılmasıyla gelişmekte olan u¨lke piyasalarına yu¨zlerce milyar dolar girmesinin balonlar oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

11 yıl önce