|

İsrail'in tutukladığı Filistinli sayısı 850 bin

Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumu Araştırma ve Belgeleme Birimi, İsrail'in 1967'den bu yana tutukladığı Filistinli sayısının yaklaşık 850 bin olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
22:20 - 5/06/2015 Cuma
Güncelleme: 20:52 - 5/06/2015 Cuma
AA

İsrail'in 1967'den bu yana yaklaşık 850 bin Filistinliyi tutukladığı bildirildi.



Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumu Araştırma ve Belgeleme Birimi Başkanı Abdunnasır Fervane tarafından "Nekse'nin 48'inci yılı" münasebetiyle yapılan yazılı açıklamada, 1967'den bu yana İsrail'in tutukladığı Filistinli sayısının yaklaşık 850 bin olduğu, tutukluların işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin en az yüzde 20'sini oluşturduğu belirtildi.



İsrail'in 1967 Haziranı'ndan bu yana tutuklama politikasını sürdürdüğü, Filistinlilere yönelik tutuklamaların, siyasetinin bir parçası haline geldiği ve her gün en az 10 kişinin gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, "İşgal güçleri, kadın, erkek, çocuk, hasta ayrımı yapmıyor. Gözaltı operasyonları, işçi, akademisyen, sporcu, siyasi, sendikacı, öğretmen, öğrenci, yazar, sanatçı, milletvekili ve eski bakan, Filistin halkının tüm kesimlerini kapsıyor" denildi.



Tutukluların tümünün, fiziki ya da psikolojik işkence türlerinden en az birine maruz kaldığı, insanlık dışı uygulamalara tabi tutulduğu ifade edilen açıklamada, ailelerin tüm bireylerinin gözaltına alındığı bir çok olayın yaşandığı, en az 10 defa tutuklanan Filistinlilerin bulunduğu belirtildi.



"206 Filistinli tutuklandıktan sonra şehit oldu"


"1967'den bu yana 71'i işkence, 54'ü tıbbi ihmal, 74'ü kasıtlı öldürme, 7'si askerlerin ateş açması nedeniyle 206 Filistinli tutuklandıktan sonra şehit oldu" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, İsrail'in sağlık durumu nedeniyle kendisinden ümit kesilen bazı tutukluları sorumluluktan kurtulmak için serbest bıraktığı kaydedildi.



Açıklamada, İsrail'in 22 hapishane ve sorgu merkezinde halihazırda en az 6 bin Filistinlinin tutuklu bulunduğu, bunlardan 200'ünün çocuk, 25'inin kadın, 480'inin idari tutuklu, 12'sinin milletvekili olduğu, bin 600'ünün ise çeşitli hastalıklardan şikayet ettiği belirtilen açıklamada, Kerim ve Mahir Yunus isimli tutukluların 1983 yılından bu yana hapiste olduğu, idari tutuklulardan Hıdır Adnan'ın ise 32 gündür açlık grevi yaptığı aktarıldı.



İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse'yi, 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği "Nekbe" (Büyük Felaket) adı verilen sürecin devamı olarak görüyor.



İsrail ile Mısır, Ürdün ve Suriye arasında geçen 6 Gün Savaşları'nda on binlerce kişi hayatını kaybetmiş, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan yaklaşık yarım milyon Filistinli evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

#Nekse
#Israil hapishaneleri
#Filistinliler
9 yıl önce