|

Yaş sınırı 35’e düşecek

Adalet Bakanlığı, avukatlık mesleğinden hakimliğe geçişlerle ilgili önemli bir düzenlemeye imza atacak. Buna göre, avukatlıktan hakimliğe geçişlerde 45 olan yaş sınırının 35’e düşürülmesi planlanıyor.

Osman Özgan
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 04:20 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Hakim adaylarına bakanlıktan müjde
Hakim adaylarına bakanlıktan müjde

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalarla 4 bin civarında FETÖ üyesi hakim ve savcı ihraç edildi. Buna karşılık, artan iş yükü nedeniyle yoğun bir şekilde hakim ve savcı alımı yapıldı. Şu anda 17 bin civarında hakim ve savcı yargı teşkilatında görev yaparken, bunun önemli bir kısmını da avukatlık mesleğinden hakimliğe geçenler oluşturuyor.

DÜZENLEMELER GELİYOR

Her yıl 4-5 bin civarında hakim ve savcı almayı planlayan Adalet Bakanlığı'nın avukatlıktan mesleğinden hakimliğe geçişlerle ilgili önemli bir düzenleme üzerinde çalıştığı öğrenildi. Mevcut uygulamaya göre, hakimliğe geçişlerde mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış olması gereken avukatların, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle 45 yaşını da doldurmaması şartı aranıyordu. Ancak üzerinde çalışılan düzenlemeyle söz konusu yaş sınırının düşürülmesi hedefleniyor. Buna göre, 45 olan yaş sınırının 35'e düşürülmesi planlanıyor.

Öte yandan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok hakim ve savcı adayı staj süresini tamamlayamadan oluşan açık nedeniyle kürsüde görevlendirildi. Adalet Bakanlığı hakim ve savcılara yönelik meslek içi eğitime de ağırlık verecek. Bu doğrultuda, Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu'nca eğitim alamayan ya da az eğitim alan hakim ve savcıların tespiti yapılacak. Şu anda meslek içi eğitim isteğe bağlı şekilde veriliyor. Ancak yapılacak tespitin ardından ihtiyaca göre meslek içi eğitim de verilecek.

MEZUNLARA NOTERLİK SINAVI

Adalet Bakanlığı, avukat ve noterlik için bir sınav sistemi üzerinde çalışıyor. Buna göre, hukuk mezunlarının 'hukuki yeterlilik sınavı'na girmesi öngörülüyor. Sistem uyarınca, sınavdan başarılı puan alanlar avukat ve noter olabilecek. Bu arada, yeni mezun olan bir hukukçunun şu anda Türkiye'de noter olması neredeyse imkansız. Hukuk fakültesinden mezun olanlar hemen noterlik sınavına girebilecek ve başarılı olanlar noter olabilecek.

  • Önce eğitim sonra kürsü
  • Yargının kalitesini ve yargıya güveni arttırmayı hedefleyen Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir diğer önemli konunun ise “hakim yardımcılığı” olduğu öğrenildi. Buna göre, adayların 3 yıllık bir eğitimin ardından kürsüye atamasının yapılması planlanıyor. Bu eğitim sürecinde hukuk pratiğini alması hedeflenen hakim yardımcıları, ağır ceza başkanı ya da bir hakimin uhdesinde çalışacak. Yeri geldiğinde ifade alımında veya keşifte hazır bulunacak ve müzekkere yazacak. Beraber çalıştığı hakimin oluruyla işlem gerçekleştirecek. Söz konusu düzenleme sayesinde hakim ve savcı adayları tecrübe kazandıktan sonra kürsüde görev almaya başlayacak.
#Hakim
#Yaş sınırı
6 yıl önce