|

Yavaşlayan ekonomiye hızlı müdahale

G-7 Maliye Bakanları bankacılık sistemi ve yavaşlayan ekonomik büyümeye destek sözü verdi. Marsilya'daki toplantıda güçlü ülkelerin zayıf ülkelere açık destek vermesi çağrısında bulunuldu

Aa
00:00 - 11/09/2011 Pazar
Güncelleme: 00:36 - 11/09/2011 Pazar
Yeni Şafak
Yavaşlayan ekonomiye hızlı müdahale
Yavaşlayan ekonomiye hızlı müdahale

Sanayileşmiş G-7 ülkelerinin maliye bakanları bankacılık sistemi ve yavaşlayan ekonomik büyümeye destek sözü verdi.Fransa'nın Marsilya kentinde dün toplanan G-7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları yaptıkları açıklamada, 'Bankacılık sisteminin ve finansal piyasaların direncini sağlamlaştırmak için gerekli her türlü önlemi alacağız' dedi.

TOPARLANMAYA DESTEK

'Ekonomideki toparlanmanın geleceği ve hızıyla ilgili kaygıların, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak için küresel seviyede birlikte çabaya ihtiyaç bulunduğunu gösterdiği' belirtilen açıklamada, merkez bankalarının 'fiyat istikrarını ve ekonomideki toparlanmayı desteklemeyi sürdüreceği, bankalara likidite sağlayacağı, hükümetlerin ise 'büyüme dostu' bütçe kesintilerine gideceği kaydedildi.

İSTİKRAR VURGUSU

G-7 yetkilileri, aşırı dalgalanmalar ve düzensiz değişimlerin istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekerek, döviz kurunun piyasada belirlenmesi taahhütlerini yinelediler.Açıklamada ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın 447 milyar dolarlık istihdam paketine ve Avro Bölgesi liderlerinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) gücünün artırılmasını amaçlayan 21 Temmuz kararlarına destek verildiği ifade edildi.Piyasa uzmanları, G-7 toplantısından büyüme dostu mali düzeltmeler çağrısı dışında özel bir sonuç çıkmadığı yorumunu yaptılar.


Arap Baharı'na 38 milyar dolar

'Arap baharını' yaşayan ülkelerin geçiş sürecine yardımcı olmak için G-8 ülkeleri tarafından oluşturulan 'Deauville Ortaklığı' sürecinin ilk toplantısı dün sona erdi. Toplantı sonunda, Mısır, Tunus, Fas ve Ürdün'e 2013 yılına kadar 38 milyar dolar yardım yapılması görüşü benimsendi. Dünya Bankası 10.7 milyar dolar, Afrika Kalkınma Bankası 7.6 milyar dolar, İslam Kalkınma Bankası 5 milyar dolar kredi vermeyi taahhüt ederken, kredinin geri kalan kısmını diğer uluslararası mali kuruluşlar karşılayacak.


Siyasiler zor durumda

Londra'da Deutsche Bank'ta görevli ekonomist Gilles Moec, açıklamayı, 'siyasetçilerin karşı karşıya olduğu güçlükler listesine' benzetti. Moec, 'ABD ve Avrupa arasında mali politika ve ayrıca para politikası konusunda bir anlaşma olmadığını' ifade etti.Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, Avrupa'nın kendi iyiliği için sorunlarını çözmesinin önem arz ettiğini, bunun aynı zamanda Japonya ekonomisine dolaylı olumlu etkileri olacağını kaydetti.G-7 ülkeleri ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada, dünyada toplam üretimin yarısından fazlasını yapıyor.



13 yıl önce