|

Yeni Şafak yazarları ne dedi?

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik...

Yeni Şafak
08:00 - 6/11/2016 Pazar
Güncelleme: 06:46 - 6/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

İsmail Kılıçarslan, Mustafa Armağan, Mahmud Erol Kılıç, Merve Şebnem Oruç ve Abdullah Muradoğlu'nun yazılarının en dikkati çeken bölümleri:







O halay varsa kötümserliği de yenecek

Bu yazıyı size Bingöl-Muş karayolunda seyreden bir arabanın içinde, iki tane aslan gibi Bingöllü delikanlının, Zülküf'ün ve Tahsin'in yanından yazıyorum.




Bu sabah saat 07:55 uçağına bindim. 10:00 gibi Bingöl'deydim. İşte şimdi saat 13:50 ve ben buradan ayrılıyorum. Demek ki 5 saat bile doldurmamışım şehirde. Fakat çok uzun bir beş saat oldu bu.




Anlatacağım. Ama yine ve illa ki baştan alarak...





Lale Devri'nin tohumları orada atıldı

Osmanlı tarihi tam bir laboratuvardır. İçinde binbir cins insan, vaka, kurum kaynar. İş, onları ayırt edebilmekte ve bugüne getirebilmektedir.




İşte bundan 313 yıl önce vuku bulan “Edirne Vak'ası” veya Padişah II. Mustafa'yı avucuna almış olan Şeyhülislam Feyzullah Efendi ve ekibinin ibretlik akibeti bu çarpıcı vakalardan biri olarak hatırlanmaya değer.




Osmanlı tarihlerinde genellikle “hain” ve “nankör” yeniçerilerin veya “fitne ve fesad ehli”nin marifetlerinden biri olarak zikredilen bu olay, aslında Osmanlı toplum yapısının 18. yüzyıl başında arzettiği zengin ve karmaşık manzaraya ve iktidarı ele geçirmeye, bunun için de padişahı tesiri altına almaya şartlanmış din adamlarının varlığına dair son derece öğretici olaylarla doludur.




İslam havzasının geleceğini olumsuz etkiliyor

Gerek Irak, Suriye ve Yemen'de yaşanan savaşlar, gerekse Afganistan ve Pakistan'ı içine çeken çatışmalar insana, bütün bu karmaşık hale gelen gelişmelerin arkasında bir 'ana fikir' olduğunu sezdiriyor. Biribiriyle bağlantılı çatışma hallerinin “Geniş Ortadoğu” tabiriyle de ifade edilen “İslam havzası”nın geleceğini olumsuz olarak etkilediği açık şekilde gözleniyor. Zira “ana fikir” sahibi şer güçlerin ortaya attığı yemler yerel gruplar, kabileler ve aşiretlerin ayartılmış inisiyakları üzerinden zehirli sarmaşıklar misali giderek dallanıp budaklanıyor.




Acaba sıradaki ABD Başkanı nereyi, nasıl mahvedecek?

Salı günü ABD'de başkanlık seçimleri var. Cumhuriyetçilerin adayı, adaylığını açıkladığında yarışı sona kadar götüreceğine kimsenin inanmadığı Donald Trump. Liberal demokrat dünya, dünya barışının ne kadar büyük tehdit altında olduğunu söylediyse de pek de kar etmedi ABD'li seçmene; Trump Cumhuriyetçi anketleri ve eyalet seçimlerini önde götürdü. Yükselen İslamofobi'yi ve yabancı düşmanlığını bir manivela gibi kullandı.




Sabah akşam sahabeye söven kanallar var

Hatırlarsanız geçen haftaki yazımda bir taraftan İngiliz Sünniliğinin diğer taraftan İngiliz Şiiliğinin günümüzde nasıl âriflerin İslam'ını sahadan sildiğinin sebepleri üzerinde derin düşünmek gerektiğini vurgulamış ve çağımızın önemli bir düşünürünün bir kitabına özellikle atıfta bulunmuştum.




Malum olduğu üzere, bütünden parçaya inme yöntemi âriflerin dergahında öğretilen bir varlık felsefesi idi ama o mektebin siyaset mevkiindeki takipçileri siyasi analizlerini de buna göre yaparlardı..





#İsmail Kılıçarslan
#Mustafa Armağan​
#Mahmud Erol Kılıç
#Merve Şebnem Oruç
#Abdullah Muradoğlu
7 yıl önce