|

Yerelde ‘ittifak’a formül aranıyor

MHP lideri Bahçeli’nin yerel seçimlerde ittifak çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeşil ışık yakmasının ardından ittifak için formüller aranmaya başladı. Anayasa’nın 67’nci maddesinin son fıkrası nedeniyle her iki parti Cumhur İttifakı çatısı altında oy pusulasında yer alamıyor. İki parti de protokol olmadan ittifak yapabilmek için çözüm arayacak.

Nur Banu Aras
04:00 - 6/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:35 - 6/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Hüseyin Sözlü MHP lideri Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti.
Hüseyin Sözlü MHP lideri Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin beka sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Mart 2019’daki yerel seçimlerde ittifak mesajı vermişti. Bahçeli, yerel seçimlerde ittifak konusunda özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir ile kayyum yönetimindeki belediyelere işaret etmişti. Bahçeli’nin açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yerelde ittifak önerisine yeşil ışık yaktı.

İTTİFAKI MYK İLE DEĞERLENDİRECEK

Yerelde ittifak konusunu Bahçeli bugün MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirecek. Bahçeli, partisinin yetkili organlarıyla görüşerek bazı Büyükşehirlerde ve kayyum yönetimindeki belediyelerde yapılabilecek ittifakın kapsamını belirleyecek. MHP, geçtiğimiz yıllardaki yerel seçimleri detaylı bir şekilde inceledi. Hangi il ve ilçelerde ortak aday çıkarılabileceği konusu masaya yatırılacak. Ancak olası bir ittifakta çıkarılacak ortak adayların toplumu ayrıştıran söylem ve eylemlerden uzak kalan, halkın hem seveceği hem de gelecek vaat eden kişiler arasından seçilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Toplantıda, yerel yönetimlerle ilgili bir sunum yapılması bekleniyor.

AYRINTILAR NETLEŞECEK

AK Parti'de de Erdoğan'ın ittifaka yeşil ışık yakmasının ardından ittifakla ilgili çalışmalar hız kazandı. Kağıt üzerinde yapılacak bir ittifak için anayasanın değişmesi gerekiyor. Anayasanın 67'nci maddesinin son fıkrasında, "Seçim yasalarında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulamaz" hükmü yer alıyor. Seçimlere 6 ay gibi bir süre kaldığı için yasa gereği her iki partinin Cumhur İttifakı çatısı altında oy pusulasında yer alamayabileceği belirtiliyor. İttifakın kağıt üzerinde değil, doğal bir ittifak olacağı belirtiliyor. İki partinin yetkilileri bir araya gelerek protokol olmadan ittifak yapabilmenin yollarını arayacak. Önümüzdeki günlerde liderlerin de görüşmesinin ardından ittifakın ayrıntıları netleşecek.

MHP’nin ilk adayı Sözlü

MHP, yerel seçimlerde ilk adayını belirledi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü MHP lideri Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti. Ziyarette Bahçeli'nin Sözlü'ye, "Siz halen Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızsınız, aynı zamanda büyükşehir belediyesi başkan adayımızsınız, yolunuz açık olsun" dediği öğrenildi. Daha önce Ceyhan Belediye Başkanlığı da yapan Hüseyin Sözlü, 30 Mart 2014'te Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

#MHP
#Yerel Seçim
6 yıl önce