|

YÖK Atlas YGS puan hesaplama, başarı sihirbazı - YÖK Atlas

YÖK Atlas uygulamasıyla birlikte adaylar, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgileri görebilecek. ÖSYM verileri baz alınarak hazırlanan YGS puan uygulaması YÖK Atlas, hizmete sunuldu. İşte YÖK Atlas YGS puan hesaplama

Yeni Şafak
03:17 - 25/03/2016 Cuma
Güncelleme: 11:54 - 25/03/2016 Cuma
Diğer

YÖK Atlas YGS puan hesaplama işlemleriyle adaylar kaç net ile hangi bölümleri tercih edebileceklerini öğrenebiliyorlar. YÖK tarafından öğrencilerin hizmetine sunulan YÖK Atlas uygulaması kısa süre içerisinde büyük talep gördü. İşte merakla beklenen YÖK Atlas YGS puan hesaplama uygulaması…




Net Sihirbazı hakkında


  • Üniversite adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğidir.YGS-LYS Net Sihirbazı ile bu sorular en güvenilir şekilde yanıt buluyor.2015 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları Net Ortalamalarıburada yer almaktadır. Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur.Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir.Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alınmıştır (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

YÖK'teki Yükseköğretim Program Atlası tanıtım toplantısında yapılan sunuma göre, sistem için 19 bin 990 lisans ve ön lisans programı incelendi, 2 bin 269 fakülte, yüksek okul ile meslek yüksek okulu analiz edilerek sisteme toplam 971 bin 211 yerleşen aday verisi işlendi. Atlasta adayların hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgiler bulunuyor.



Sistem, her sene üniversite sınavına giren 2 milyonu aşkın adayın, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla" geliştirildi. Yeni uygulamayla adayların, özellikle dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, başka kaynağa ihtiyaç duymadan, en doğru ve güvenilir bilgilere erişimlerinin sağlanması hedefleniyor. - "Hangi bölüm için kaç net gerekli" sorusunun cevabı modülde



YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde ise adayların en çok merak ettikleri konulardan "hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği"ne ilişkin bilgiler bulunuyor. 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans-ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS veya LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları da modülde yer alıyor.



Tahmini değil gerçek değerler


ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulan sistemde, her program için, o programa daha önce yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplandı ve bunların ortalaması alındı.



Ortalama net değerleri, doğrudan 2015'te lisans veya ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS ya da LYS'deki net sayıları ile belirlendi. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerler kullanıldı.



Adaylar, YGS öncesi hedeflerindeki lisans veya ön lisans programlarının detaylarını inceleyebilecek ve "Net Sihirbazı"yla hedefledikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görecek.



ÖSYM bu sene sınav sorularının tamamını kamuoyuyla paylaşacağı için adaylar YGS'den hemen sonra kaç net yaptıklarını az bir yanılma payı ile bilebilecek.



Adaylar, "Net Sihirbazı"nda, yerleşmek istedikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görerek, hedeflerini gözden geçirebilecek ve LYS'ye kadar ders programlarını belirleyebilecek.



YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, YGS puanlarıyla tercih ve hedefledikleri programların detaylarını inceleyebilecek. LYS'ye girecekler, Lisans Atlası'nda geçen sene o bölüme yerleşenlerin YGS'nin ardından ortalama kaç puanda ve başarı sırasında olduklarını inceleyebilecek.



Yükseköğretim Program Atlası üç ayrı modülden oluşuyor



Yükseköğretim Program Atlası, YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası, YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden meydana geliyor.



YÖK Lisans Atlası modülü, 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9 bin 556 lisans programını ve yerleşen 471 bin 771 adayın verisini, YÖK Önlisans Atlası modülü ise devlet ile vakıf üniversitelerindeki 10 bin 434 önlisans programı ve 499 bin 440 yerleşen verisini kapsıyor.



Modüllerde, kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, geldikleri coğrafi bölgeler, geldikleri iller, öğrenim durumları, mezuniyet yılları, mezun oldukları lise alanları, lise grupları ya da tipleri, liseler, okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, YGS veya LYS netleri, YGS puanları, YGS başarı sıraları, ülke genelinde tercih edilme istatistikleri, yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, üniversite türleri, üniversiteler ile programlara göre tercih eğilimleri ve yerleşme koşulları bulunuyor.



Yükseköğretim süreç ve çıktıları kapsamında da öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı, kayıtlı yabancı öğrenci sayısı, programdan mezun öğrenci sayısı, değişim programları ile giden veya gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısına ilişkin göstergeler yer alıyor.



"yokatlas.yok.gov.tr" adresine giren kullanıcılar, üniversite ve program seçtikten sonra o programla ilgili bilgilere kolaylıkla erişebilecek.



Liseden yükseköğretime geçenler için de bir ilk


YÖK'ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında, liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik ilk uygulaması olma niteliği taşıyan sistem, "yokatlas.yok.gov.tr" internet adresinde hizmet veriyor.



Yüzde yüz mobil uyumlu bir şekilde geliştirilen YÖK Program Atlası'na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz bağlanabiliyor.



Sistemle, YÖKSİS ve ÖSYS verileri, kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatta kullanıcılara sunuluyor.



#yök atlas
#ygs puan hesaplama
#yök atlas puan hesaplama
8 yıl önce