|

Zigetvar'da yeniden Mehter Marşı çalacak

Macaristan'daki Zigetvar Kalesi yıkılmaktan kurtarılıyor. Onarımdan sonra Zigetvar ile Trabzon Belediyeleri ortak etkinlik yaparak kaleyi turizme kazandıracak.

Aa
00:00 - 6/01/2012 Cuma
Güncelleme: 23:45 - 5/01/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Zigetvar'da yeniden Mehter Marşı çalacak
Zigetvar'da yeniden Mehter Marşı çalacak

Macaristan'da çökme tehlikesi bulunan tarihi Zigetvar Kalesi için kurtarma çalışmaları başladı.

Zigetvar Kalesi'nin etrafına 2008 yılından bu yana çökme tehlikesi nedeniyle çekilen güvenlik şeridi kaldırılıyor.

Zigetvar Belediye Başkanı Janos Kolovics, kalenin onarımına başladıklarını, kalenin çökmek üzere olmasının kendilerini ve Zigetvar halkını üzdüğünü, ancak Macar devletinden gelen yaklaşık 1 milyon dolarlık maddi kaynakla çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

AB'DEN DESTEK İSTİYOR

Zigetvar Belediyesi Genel Sekreteri Krisztian Horvath ise, sadece Macar devletinden değil Avrupa Birliği'nden de kalenin onarımı için maddi destek isteyeceklerini, öte yandan Zigetvar'ın kardeş şehri Trabzon ile kale içinde etkinlik düzenlemek ve kaleyi bir turizm merkezi yapmak için ortak proje üreteceklerini açıkladı.

Horvath, 2002 yılında kale onarımına harcanan 3 milyon doların çok yetersiz kaldığını, 2008 yılından bu yana çökme tehlikesi olan kale burçları ve duvarlarının birkaç milyon dolar harcanarak sağlamlaştırmak istediklerini kaydetti. .

TÜRKLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Zigetvar Kalesi Türkler için önemli bir yer. Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın yaşamını Zigetvar Kalesi önünde kaybettiğini tüm Macar halkı biliyor. Zigetvar ile Kanuni'nin doğduğu Trabzon kardeş şehir ilan edilmişti Trabzon burada mehter takımıyla konserler vermişti.


Trabzon'dan gelip kaleyi kurtaracaklar

Kanuni'nin dünyaya geldiği Trabzon ile hayatını kaybettiği Zigetvar birkaç yıl önce kardeş şehir ilan edildi. Kale onarıldıktan sonra Trabzon ile Zigetvar Belediyesi kaleyi turizme kazandırmak için ortak etkinlik düzenleyecek.



12 yıl önce