|

11. denemede gebe kalan hastam var

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, özellikle bir gerçeğe dikkat çekiyor. Çamlıbel, “Nasıl olsa tüp bebek yöntemi var düşüncesiyle anneliği erteliyorlar. Bu çok yanlış. Bizler, yaş faktörüne engel olamıyoruz. Bu iyi bilinmeli” diyor.

Mezin Tanrıseven
00:00 - 18/08/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:39 - 18/08/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
11. denemede gebe kalan hastam var
11. denemede gebe kalan hastam var

Tüp bebeğin iki ayda bir denenebileceğini belirten Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, düzensiz adetin de menopozun bir belirtisi olduğunun altını çiziyor. Prof. Dr. Çamlıbel, şunları söyledi:

Çocuğun ileride anne- babanın durumunda olma ihtimali var mı?

Bazı özel durumlarda yüzde yüz. Ama özel genetik problemler var. Mesela, bir anne adayı bize 36 yaşında gelmiş, hormonuna baktığımız zaman, çok kötü bir hormon bulmuşsak ve tüp bebekle çocuğu olmuşsa o anneye şunu söylüyoruz; 'Ya erken menopoz başlangıcıydı ya da sen direkten döndün. Çocuğun oldu ama kızın varsa aynı şey onda da olabilir. Tamı tamına uyar. Yani sen 36'sında böyle durumla karşılaştın. O zaman 'Kızım sen erken evlen ve erken çocuk sahibi ol' demesi gerekir. Düzensiz adet diye bir olay var. Toplumdaki kadınların yarısının adeti belki düzensiz. Düzensiz adet erken menopozun belirtilerden bir tanesi. Özellikle biz bu konuda herkesi uyarıyoruz. Adet düzensizliğiyle gelenlere mutlaka hormon testi yapıyoruz.

Normal yolla oluşan hamilelikte düşük yapmak anne adayların korkulu rüyasıdır. Tüp bebekte böyle bir risk var mı?

Hatta tüp bebeğin düşük riski daha fazla olarak kabul edilir. Çünkü anormal bir ayda anormal bir ortamda rahme yerleştiriyoruz. Şimdi düşük olayı normal yolla hamile kalındığında fizyolojik olabiliyor diye kabul ediliyor. Tüp bebekte yüzde 30'lara varan kayıplar olabilir.

Deneme kaça kadar yapılabiliyor?

İki ayda bir denenebilir. 11. denemede gebe kalan hastam var. Şöyle bir yanılgı var; 'Nasıl olsa tüp bebek yöntemi var. Teksen beye ya da Ahmet beye giderim o halleder'. Hep uyarıyoruz, tüp bebek mucize değil. Çok şeyi başarıyoruz ama yine yaş faktörüne engel olamıyoruz.

Bu yöntemin maliyeti ne kadar?

İlaçlar dahil 4-5 bin YTL diyebiliriz.


Kadının, kanser tedavisi öncesi yumurtalıklarını dondurma şansı var mı?

Kadının yaşı ilerlemekte ve hâlâ evli değilse hormonuna baktırıp yumurtalığının bir kısmının alınıp dondurulma şansı var. Bu yöntem bugün geçerli.

Türkiye'de bunun yasal boyutu çok açık değil. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili geçen Haziran'da bir genelge yayınladı. 'Bu işlem Türkiye'de kanser ve diğer yoğun sağlık olaylarından dolayı yumurtalığını kaybetmek üzere olanlara uygulanabilir' denildi. Bu da ilerici bir görüştür. Biz bunun üzerine bu tür işlemleri yapmaya başladık. Bunun teknolojisini de icat eden bir Türk doktoru Kutluk Oktay'dır. Ama hangi durumlarda? Örneğin, meme kanseriyseniz, yaşınız da 35. Biliyorsunuz ki ilaç tedavisine başladıktan sonra ilaç yumurtalığınızı yok edecek. O arada biz bu işlemi yapıyoruz.

Bu yumurtalıklar kaç yıl saklanabiliyor?

Şu an bir süresi yok.



17 yıl önce