|

15 Temmuz kitaplarına yer açın

15 Temmuz darbe girişimine karşı tarihi bir direniş gösteren Türkiye’nin demokrasi zaferi sayısız kitaba konu oldu. Resmi kurumlar da, haberciler de, tanıklar da o anları farklı biçimlerde okura anlatıyor. Yaşanılanları daha iyi anlamak için kütüphaneler de bu eserlere önemli bir yer ayırmak gerekli.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 00:26 - 24/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
15 Temmuz kitaplarına yer açın
15 Temmuz kitaplarına yer açın

Birkaç hafta önce Çengelköy'de bir taksiciden şu sözleri duydum: “Benim adım Süleyman. O gün halka kurşun sıkan rütbelilerin hepsini tanırdım. Hepsi müşterilerimizdi. Gözümüzün içine baka baka vurdular bizi.” Sadece Çengelköy gazisi Süleyman Abi'nin değil, Üsküdar Selamsız gençleri de, kocasını Genelkurmay'ın önüne helallik alarak yollayan ev hanımı da, tüm gece yaralıları hastaneye taşıdıktan sonra dostunu kaybettiği haberini alan adam da15 Temmuz'un hikayelerini hala kalplerinde taşıyor. Her biri FETÖ'nün darbe girişimine karşı tarihi bir duruş sergiledi. Halkın yazdığı bu destanı hatırlatan, inceleyen, onlarca kitap piyasaya çıktı. Bir o kadarı da raflardaki yerini almaya hazırlanıyor. Darbe girişiminin bilinmeyenlerini irdeleyen bu kitaplara ilgi hayli fazla.



ÖNEMLİ ARAŞTIRMALAR


Okurun bu kitaplara ilgi göstermesinin başlıca nedeni tabi ki yaşananları daha iyi anlama çabası. Bu bağlamda öncelikli olarak araştırma ve incelemeler dikkatleri üstlerine topluyor. 15 Temmuz hakkındaki önemli araştırmalardan birinin sahibi Abdurrahman Üzülmez. Üzülmez'in Bir Devrimin Eşiğinde kitabı Profil Kitap etiketi taşıyor. Yazar çalışmada 15 Temmuz sürecinin öncesini ve sonrasını anlatmış. Bekir Berat Özipek ve Yasemin Abayhan'ın hazırladığı Uzun Gecenin Kısa Tarihi'nde ise Halil Berktay, Ufuk Uras, Burhaneddin Duran, Kutluğ Ataman, Erol Göka, Adam McConnel gibi isimler kalkışma sırasında yaşadıklarını kaleme almış. Kadim Yayınları'ndan çıkan kitap 8 dile de çevrilmiş durumda. Elips Kitap'tan çıkan başka bir 15 Temmuz kitabıysa Silüet Darbe. Yasin Topaloğlu'nun hazırladığı kitapta İbrahim Karagül'den Ertuğrul Özkök'e, Bayram Zilan'dan Hasan Bülent Kahraman'a 100 yazarın 15 Temmuz'la ilgili makaleleri bir araya toplanmış. Süreci farklı açılardan ele alan bir diğer çalışma ise gazeteci Atilla Yayla'ya ait. Liberte Yayınları'ndan çıkan Şanlı Direniş: 15 Temmuz kitabında Yayla şöyle diyor: “15 Temmuz, karşısında milli iradeyi buldu. Seçmenler, oylarına ve onurlarına sahip çıktılar. Darbe teşebbüsü, şanlı bir direnişle püskürtüldü.”





KAHRAMANLARIN HİKAYELERİ


Erdem Yayınları'ndan çıkan Okçular Tepesi isimli kollektif kitap da hain darbe girişiminin kahramanlarını anlatıyor. O gece vatan uğruna mevziyi terk etmeyen 64 kahramanın hikayesinin anlatıldığı kitabın editörlüğünü Gülcan Tezcan, Halil İbrahim İzgi ve Turgay Bakırtaş yapmış. Yıldız Ramazanoğlu, Suavi Kemal, Bülent Onat gibi yazarların imzaları olan çalışmada Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yakın dostu Erol Olçok'u anlattığı “Şehit Erol Olçok'a” başlıklı yazısı da yer alıyor. Truva Yayınları'ndan çıkan Haluk Özdil imzalı Reis'in Altı Saati de dikkat çekici çalışmalardan. IQ Kültür Sanat Yayınları'ndan Abdülkerim Cantürk'ün Hannas'ın 15 Temmuz İşgal Girişimi isimli kitabı ise terör örgütü mensuplarının nasıl bu hale geldikleri inceleniyor. Yine Alfa Yayınlarından çıkan Yalçın Akdoğan'ın köşe yazılarını topladığı Kumpastan Darbeye Fetö kitabı kısa sürede üçüncü baskısını yaptı.



YÜZYILIN İHANETİ - YÜZYILIN ZAFERİ


Cumhurbaşkanlığı da 15 Temmuz'la ilgili bir kitap çıkardı. Kurumsal İletişim Müdürlüğü imzalı, “10 Soruda 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü” isimli kitapta, darbe girişiminde yaşanan gelişmeler ve FETÖ'nün gerçek yüzü anlatıldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı da benzer bir çalışma hazırladı. Bakanlığın '15 Temmuz: Yüzyılın İhaneti- Yüzyılın Zaferi' adı verilen albümünde o gece yaşananlara dair çok çarpıcı fotoğraflar yer alıyor. Anadolu Ajansı'nın (AA), darbe girişiminin kronolojisini ve sonrasındaki tepkileri biraraya getirdiği “Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi” isimli kitabı bu alanda yapılmış en yalın çalışmalardan. Ücretsiz olarak dağıtılan kitap o gün ne olup – bittiğini daha iyi anlamak isteyenler için birebir. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) da bu konuda birden fazla çalışma hazırladı. Onlardan biri, Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi isimli kitap. Saha çalışmalarıyla hazırlanan eser için 176 kişiyle mülakatlar yapılmış. Araştırma, demokrasi zaferine giden direnişin arka planındaki düşünceleri ortaya çıkarmayı hedefliyor. İBB'nin geçtiğimiz günlerde çıkardığı '15 Temmuz Şehitleri'nde ise o geceki kahramanlar anlatılıyor. FETÖ kurbanı 239 kişinin ailesiyle yapılan röportajların yanı sıra darbe girişimine ait fotoğraflar da yer alıyor.



HABERCİLER DE YAZDI


O malum geceyi olayların birinci elden şahidi olan haberciler de yazdı. Mete Yarar, Hande Fırat, Cüney Özdemir o isimlerden bazıları. Mete Yarar, Darbenin Kayıp Saatleri isimli çalışmasında, o gün yaşananların iç yüzünü ele alıyor. 15 Temmuz gecesine giden yolda neler yaşandığını irdeleyen kitap Destek Yayınları'ndan çıkmış. O gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile canlı yayında Facetime görüşmesi yapan Hande Fırat ise kitabında girişimin ayrıntılarını kaleme almış. 24 Saat isimli çalışmada Fırat, gazeteci gözüyle süreci anlatıyor. Cüneyt Özdemir'in Kenan Taş ile hazırladığı çalışma Doğan Kitap etiketi taşıyor. Bir Millet Direniyor isimli kitap, 15 Temmuz'da direnişin içinde bulunan isimlerle yapılmış röportajlardan oluşuyor. Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nin hazırladığı Kalkışma ise kollektif bir eser. 15 Temmuz'u en sıcak noktalarda yaşayan 102 haberci o gece yaşadıklarını kaleme almış. Profil Kitap'tan çıkan gazeteci Helin Şahin imzalı Kripto resmi belgeler ve dokümanlarla 15 Temmuz öncesi ve sonrasını irdeliyor.



KALKIŞMAYA MESNEVİ'DEN BİR BAKIŞ


15 Temmuz'la ilgili araştırma ve inceleme gibi kitapların haricinde romanlar da yazıldı. Onlardan biri Nesil Yayınları'ndan Ali Erkan Kavaklı imzasıyla çıktı: 15 Temmuz Diriliş Destanı. M. Fatih Çıtlak'ın Erdem Yayınları'ndan çıkan Küfür Fedaisi ise kendi alanında dikkat çekici bir yere sahip. Çıtlak, o gece yaşananlara Mesnevi'nin bakış açısını ekliyor ve “Yahudi Hain Vezir”'in hikayesini bizlere aktarıyor: “Müslümanca yaşamak isteyenler, tarih boyunca kuzu postuna bürünmüş kurtlar tarafından en acıklı ve yaralayıcı darbelere maruz kalmışlardır.”



KARPOSTAL KİTAP


EDAM Eğitim Danışmanlığı Yayınları da da 15 Temmuz için ilginç bir çalışma hazırlamış. Bir yetişkinlere biri de çocuklara yönelik olarak hazırlanan karpostal kitaplar dikkat çekici görsellerden oluşuyor. 'Yaşandı Bütün Bunlar' isimli çalışmada Şafak Tavkul'un çizimleri okura o geceyi yeniden hatırlatıyor. 'Unutmadık! Unutturmayacağız!' isimli çocuklara yönelik albümü ise Turan Dertli, Yahya Alakay ve Müzeyyen Yılmaz çizgileriyle oluşturmuş. Çizimler, kalkışmayı çocuk gözüyle yorumluyor.


#15 Temmuz
#Demokrasi
#FETÖ
7 yıl önce