|

400 yaşındaki minare yeniden örülüyor

Sultanahmet Camii'nin kayma nedeniyle sökülen bir minaresi yeniden örülüyor. Minarenin külah ve peteklerindeki taşların onarıldığını söyleyen Vakıflar Genel Müdürü Ertem, "Restorasyonu, en ufak parçayı koruyarak gerçekleştirdik" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/02/2016 Cuma
Güncelleme: 20:46 - 11/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camii'nde yaklaşık 1 yıldır, kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin konservasyonu için hummalı bir çalışma yürütülüyor.



CİDDİ BİR SORUNU YOK

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul'daki camilerin teker teker restore edildiğini hatırlatarak, yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının tespit edildiğini kaydetti. Ertem, ön çalışmalarda caminin 6 minaresinden birinin kaymakta olduğunun görüldüğünü aktardı.



532 TAŞ SÖKÜLDÜ

Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğunun belirlendiğini aktaran Ertem, “Zaman zaman minareden taşlar düştüğü gözlendi ve acil olarak müdahale edildi. Minarenin külah ve peteklerindeki taşlar söküldü. En ufak parçayı koruyarak bir restorasyon gerçekleştirdik. Minarenin sökülen taşları büyük oranda onarıldı. Onarımlarda da orijinal taşlarla uyumsuzluk olmaması için hurdaya çıkan taşlar kullanıldı. Sökülen 532 taştan kullanılamayacak durumdaki 131'ini parçalara bölüp, kullanılabilecek durumdaki taşlara yama yaptık” bilgisini verdi.



ÇALIŞMALAR 6 AYDA BİTECEK

Genel Müdür Ertem, minarenin, konservasyonu biten taşlarla yeniden örülmeye başladığını belirterek, şu ana kadar sökülen 38 sıradan 6'sının örüldüğünü bildirdi ve restorasyonun 6 ayda bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.



İZNİK ÇİNİLERİYLE BEZELİ

Sultanahmet Camii, Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya 1616 yılında yaptırıldı. Tarihi yarımadada bulunan ve İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii, Türkiye'nin 6 minareli tek tarihi camisi.



#Sultanahmet Cami
#minare
#restore
8 yıl önce