|

8 asır sonra Cengiz Han

Moğol İmparatorluğu'nun Cengiz Han tarafından kuruluşunun 800. yıldönümü için düzenlenen 'Cengiz Han ve Mirasçıları' sergisi Sakıp Sabancı Müzesi'nde açıldı

Şamil Kucur
00:00 - 7/12/2006 Perşembe
Güncelleme: 01:35 - 7/12/2006 Perşembe
Yeni Şafak
8 asır sonra Cengiz Han
8 asır sonra Cengiz Han

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Moğol İmparatorluğu'nun Cengiz Han tarafından kuruluşunun 800. yıldönümünde, Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol İmparatorluğu sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Moğol İmparatorluğu'nun kültürler ve kıtalar arasında kurduğu bağı gözler önüne seriyor. Sergide, Moğolistan'ın en önemli müzeleriyle Asya ve Avrupa'nın başlıca koleksiyonlarından ve Türkiye'deki çeşitli müzelerden derlenen 600 eser yer alıyor. Tarihte, en geniş topraklara yayılan bir dünya imparatorluğunun öyküsü; en yeni arkeolojik keşifler, hazine parçaları, muhteşem silah ve zırhlar, minyatürlü elyazmaları, eski haritalar, tekstil ya da seramik eserler ve Moğol Budizmi'nin rengârenk dünyasını tanıtan nadir dinsel objelerle anlatılıyor.

AVRUPA'DA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, serginin açılışında yaptığı konuşmada, serginin Türk tarihinin yazılı ve kültürel alandaki belgesel değerlerini göstermesi açısından önemini vurguladı. Serginin sponsorluğunu yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, yaşanılan topraklara ait tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve tanıtımı için yapılan çalışmaların da bankacılık misyonunun bir parçası olması nedeniyle bu projeye katkı sağladıklarını söyledi. Federal Almanya Sanat ve Sergi Merkezi Yöneticisi Dr. Susanne Wichert-Meissner ise Moğolların 13. ve 14. yüzyıllardaki altın çağında en geniş sınırlarına ulaşırken, ilişkiye geçtiği her kültür ve topluluk üstünde de kalıcı izler bıraktığını anlattı.



17 yıl önce