|

ABD‘ye karşı Zeugma seferberliği

Kültür ve Turizm Bakanlığı mozaiklerin iadesi için ABD ile temasa geçti. Temaslar kapsamında Bakanlık yetkilileri FBI'a bile başvurdu.

Yeni Şafak
14:31 - 11/01/2015 الأحد
Güncelleme: 12:36 - 11/01/2015 الأحد
Diğer

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1960'lı yıllarda kaçak kazılar sonrası yurtdışına çıkarılarak satılan tarihi 'Zeugma Mozaikleri'nin peşini bırakmıyor. Milattan Sonra 2'nci ve 3'üncü yüzyıllar arasında yapıldığı bilenen, 20'nci yüzyılın sonlarında ise yağmacıların kurbanı olarak ABD'ye kaçırılan 12 parçalık Zeugma Mozaikleri'nin, Kültür Bakanlığı'nın girişimleriyle 2015 yılı içinde topraklarına geri getirilmeleri hedefleniyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından 'zemin süsü' olarak kullanılan Zeugma Mozaikleri'nin iadesi için yaklaşık 3 yıldır mücadele ediyor. Daha önce Türkiye'ye iadeleri için ABD Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) da başvuran ancak yetkileri olmadığı gerekçesiyle yeniden üniversiteye yönlendirilen Türkiye, bu defa eserlerin iadesi için uluslararası kamuoyu yaratmayı planlıyor.


UNESCO Başkanı Irina Bokova'dan "sanat eserlerinin iadesi konusunda Türkiye'ye destek vermesini isteyen" Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bowling Green State Üniversitesi'ne 4'üncü kez yazılı başvuruda bulunacak. 


35 BİNDEN FAZLA İMZA TOPLADILAR
 

Aktüel Arkeoloji Dergisi, kamuoyu yaratmak için imza kampanyası başlattı. 25 bin imzanın hedeflendiği, yurtiçi ve yurtdışından da yoğun destek alan kampanyada, 9 ayda 35 bin 655 imza toplandı. "change.org"tan gerçekleştirilen kampanya sonrası hem uluslararası diplomasi trafiği yürütülmesi hem de hukuki mücadele başlatılması planlanıyor. 

#abd
#zeugma
#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Zeugma Mozaikleri
#Bowling Green State Üniversitesi
٪d سنوات قبل