|

Ajanda

00:00 - 13/06/2010 Pazar
Güncelleme: 21:43 - 12/06/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Ajanda
Ajanda
Vatikan'ın Gizli Arşivi'nin kapıları aralandı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi 8. Sayısında bin yılı aşkın bir dönemden kalma, iki milyondan fazla belge barındıran gizli Vatikan arşivlerinin kapılarını araladı. Katolik Cemaati'nin resmi tarihçisi ve Kültür Ateşesi Rinaldo Marmara tarafından kaleme alınan dosya “Vatikan'ın Gizli Arşiv ve Kütüphanesi'nde Bulunan Osmanlıca Eserler ve İstanbul Konulu El Yazmaları” başlığını taşıyor. Dergide Vatikan Kütüphanesi'nin kuruluşu, Vatikan Kütüphanesi Gizli Arşivi, Arşivdeki Türkiye tarihi ile ilgili kaynaklar, Osmanlıca El Yazmaları ve İstanbul'u anlatan el yazmaları kronolojik bir şekilde ele alınmış. Rinaldo Marmara Vatikan'ın Gizli Arşivi'nde Türkiye'nin de aralarından bulunduğu pek çok devletin tarihi ile ilgili, çoğu gün ışığına çıkmamış yüzbinlerce tarihi evrak olduğunu belirtiyor ve bunları bulup çıkarmak için hem zaman, hem de yılların verdiği deneyim gerektirdiğini söylüyor


Ahmet Güneştekin tabloları son iki müzayede de en yüksek primi yaptı

Ressam Ahmet Güneştekin'in iki tablosu Türkiye'nin iki önemli müzayede şirketinin yaptığı açık artırmalarda; açılış fiyatının yaklaşık 3 katına alıcı bularak, sanat piyasasının “en çok prim yapan” eserleri olmayı başardı. Müzayede sezonunun sonuna yaklaştığımız bir dönemde Beyaz Müzayede ve Antik A.Ş.'nin düzenlediği iki ayrı müzayedenin öne çıkan sanatçısı ressam Ahmet Güneştekin oldu. Güneştekin'in eserleri her iki müzayede de fiyatı en çok yükselen yapıtlar oldu. Beyaz Müzayede'nin düzenlediği müzayedede Ahmet Güneştekin'in “Sümela Kara Meryem” adlı eseri 25 bin TL'den satışa çıktı. 200x300 cm ebatlarındaki tuval üzeri yağlıboya tablo, alıcılar arasında yaşanan çekişme sonucunda 80 bin TL'ye satıldı. KDV ve müzayede şirketi komisyonuyla alıcısına 100 bin TL'ye mal oldu.


“Kaybolan Meslekler ve Son Ustalar”

Ressam Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu'nun “Kaybolan Meslekler ve Son Ustalar” kitabı İstanbul Ticaret Odası tarafından bir kültür hizmeti olarak yayınlandı. Kitabın yayımlanması ile birlikte, İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Yerleşkesi fuayesinde sanatçının çeşitli dönemlerde yaptığı kaybolan mesleklerle ilgili bir de resim sergisi açıldı. Sergi açılışı ve kitap tanıtımı 3 Haziran 2010 Perşembe günü, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Murat Yalçıntaş tarafından, kalabalık ve seçkin bir davetli topluluğunun katılımıyla yapıldı.A4 boyutunda 304 sayfadan oluşan kitapta; 38 meslek; tablolar, karakalem çizimler ve fotoğraflarla tarihsel gelişimi içinde anlatılıyor. Kitabın tanıtımı için M.Ali Diyarbakırlıoğlu'nun çeşitli dönemlerde yaptığı meslek resimlerinden oluşan bir de sergi düzenlendi. Sergideki resimler kitapta anlatılan meslek resimlerinden oluşuyor. Sergide 28 tanesi kolleksiyonerlerden alınan, 15 tanesi de ressamın son dönem yaptığı tablolardan oluşan, toplam 43 adet resim sergileniyor alıyor.


2010 Avrupa Kültür Başkenti Ruhr 2010 Türkiye edebiyatını anlatıyor

“Avrupa Edebiyatı Türkiye'de - Türkiye Edebiyatı Avrupa'da” projesinin Sofya, Bükreş, Pecs, Viyana, Venedik ve Zürih'in ardından, Ruhr 2010'da gerçekleşecek etkinliklerinde; 1989 Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne ile 2003 Balkanika Edebiyat Ödülü'ne sahip başarılı yazar Ayfer Tunç, okuma ve söyleşilerde edebiyatseverlerle bir araya gelecek. Ruhr 2010 programı kapsamında, Ruhr 2010 ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde; “Mercan Dede Ensemble Featuring Elif Shafak - Sounds of Love” başlığı altında sıra dışı bir gala konseri gerçekleşecek. Konserde, ödüllü yazar Elif Şafak “Aşk” adlı romanından bölümler okurken, Türk kökenli Hollandalı genç piyanist, besteci ve şarkıcı Karsu Dönmez ve Berlinli ödüllü dansçı Kadir “Amigo” Memiş bu büyülü geceye imzalarını atacaklar. “Sounds of Love” başlıklı bu çok özel gala konseri; 19 Haziran 2010, Cumartesi akşamı saat 19:00'da Landschaftspark Duisburg'da gerçekleşecek.



14 yıl önce