|

Aklını kullan uzun yaşa

ABD, idam cezası alan akıl hastalarını, cezayı infaz edebilmek için tedavi ediyor. Ölüm cezasına çarptırılan Percy Walton'ın cezasının Virginia eyaletinde yarın zehirli iğneyle infaz edilmesi bekleniyordu.

Virgina
00:00 - 8/12/2006 Cuma
Güncelleme: 00:57 - 8/12/2006 Cuma
Yeni Şafak
Aklını kullan uzun yaşa
Aklını kullan uzun yaşa

ABD, idam cezası alan akıl hastalarını, cezayı infaz edebilmek için tedavi ediyor. Ölüm cezasına çarptırılan Percy Walton'ın cezasının yarın zehirli iğneyle infaz edilmesi bekleniyordu. Ancak ABD hükümeti akıl hastası Walton'ın cezasını hafifletmek yerine ona süre tanıdı: Sağlık durumu iyileşirse Walton 18 ay içinde idam edilecek. Walton, idam edilebilmek için tedaviye başlatılan tek mahkum değil. Teksas'ta ölüm cezasına çarptırılan Steven Staley'nin de cezasının infazı Şubatta ertelendi. Hakim, tedaviyi bırakan şizofren Staley'den idam edilebilmesi için Nisanda yeniden ilaç kullanmaya başlamasını istedi. Staley ise, kendi isteğiyle tedaviyi reddetmeye çalıştı.

Savcılardan Jim Gibson, "İyileşmemenin onun yararına olduğu açık, ancak devletin bu konuda farklı ve üstün bir menfaati var" dedi. Uluslararası Af Örgütünün raporuna göre, Scott Panetti'nin davası, ciddi zihin hastalığı bulunan kişilerin hangi koşullarda ölüm cezasına çarptırıldığına ve infaz edildiğine iyi bir örnek. Panetti'nin halusinasyonlara sebep olan zihin hastalığı sorunları nedeniyle birçok kez hastaneye yattığı biliniyor. Panetti'nin idam edilip edilmeyeceğine Ocak ayı başında karar verilecek.


17 yıl önce