|

Akraba evliliği riskli

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde düzenlenen "Epilepsi ve Genetik" konulu sempozyum, dün başladı. Sempozyumun açılışında akraba evliliğinin epilepsi riskini artırdığı vurgulandı.

.
00:00 - 12/06/2001 Salı
Güncelleme: 11:14 - 8/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Akraba evliliği riskli
Akraba evliliği riskli

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Esat Eşkazan, akraba evliliğinin, halk arasında "sara" olarak bilinen epilepsi hastalığı riskini artırdığını söyledi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde düzenlenen "Epilepsi ve Genetik" konulu sempozyum, dün başladı. Prof. Dr. Eşkazan, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de özellikle kırsal kesimde bu hastalıkla ilgili hâlâ bilimdışı ve mistik düşüncelerin hakim olduğunu belirterek, kanser ve lepranın toplumdaki öneminin gün geçtikçe artmasına rağmen epilepsinin "ayıplanan bir hastalık" olarak görüldüğünü bildirdi. Genetik ve moleküler biyolojide son yıllarda yaşanan gelişmeler doğrultusunda, bu hastalıkta da önemli bulgular ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Eşkazan, yapılan araştırmalarda epilepsinin genetik mekanizmalarının belirlendiğini ifade etti. Bir gendeki değişikliğin beyindeki fonksiyonlara nasıl yansıdığının ve hastalığın ortaya çıkış aşamasının tespit edildiğini dile getiren Prof. Dr. Eşkazan, "Akraba evliliği, epilepsi riskini artırıyor. Bu, önemli bir risk" dedi. Prof. Dr. Eşkazan, ilk epilepsi kongresinin 1968 yılında yapıldığını da hatırlatarak, 1998'den itibaren bu konuda, her yıl Haziran ayının 2. haftasında ulusal düzeyde bilimsel etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Topcu, epilepsinin Türk toplumunda yaygın bir hastalık olduğunu belirterek, bunların bir kısmının tedaviye dirençli ve ilerlemesi durumunda zihinsel yıkıma neden olabilen, bir kısmının ise daha kolay kontrol altına alınabilen türlerden olduğunu söyledi. Çocukta tedavi edilemeyen ve zihinsel geriliğe yol açabilen genin erken tanısının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Topcu, böylelikle hastalığın anne karnında teşhisinin mümkün bulunduğunu bildirdi. Prof. Dr. Topcu, sorunlu genlerin tespit edilmesinin hastalığın tedavisini hızlandırdığını anlatarak, "Son genetik gelişmelerle öyle bir çağ yakalanacak ki, her epilepsi hastasının ilaç tedavisi, genetik ve DNA özelliklerine bakılarak yapılacak" dedi. Türkiye'de akraba evliliğinin çok fazla olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Topcu, bu nedenle genetik alandaki çalışmaların mutlaka yurtdışındaki üniversitelerle işbirliği yapılarak hız kazanması gerektiğini sözlerine ekledi. İtalya'dan Dr. Federico Zara, Finlandiya'dan Dr. Anna Elina Lehesjoki ve İngiltere'den Dr. Doug Richards ile çok sayıda Türk uzmanın bildiri sunacakları sempozyum, Çarşamba günü sona erecek.

23 yıl önce