|

Ameliyat sara hastasının umudu

Epilepsi hastalarının sara nöbetleri, ilaç kullanmalarına karşın kontrol altına alınamıyor. Bu hastalar için ameliyat bir umut. Ameliyat ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için bir seçenek

Sağlık Servisi
00:00 - 13/11/2008 Perşembe
Güncelleme: 00:34 - 13/11/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Ameliyat sara hastasının umudu
Ameliyat sara hastasının umudu

Epilepsi ameliyatlarında başarı oranı ise yüksek. Epilepsi hastalığı ve ameliyatı ile ilgili olarak Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner ile Anadolu Sağlık Merkezi Nöroşirurji Uzmanı Prof. Dr. Tuncer Süzer bilgi verdi. Günümüzde Türkiye'de yaklaşık 700 bin sara hastası bulunuyor. Yüzlerce çeşit nöbetle kendini gösteren hastalık, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

HERKESE UYGULANMIYOR

Bu hastaların 70 bini ilaçla tedaviye yanıt vermiyor. Ameliyatla tedavi sara hastaları için bir umut. Ancak birçok çeşidi bulunan bu hastalık için belli koşullarda ameliyat ile tedavi uygulanabiliyor. Prof. Dr. Türker Şahiner, "Sara nöbetleri, kaynaklandıkları beynin farklı bölgelerine göre çeşitlillik gösterir. Nöbetler hastanın bir an donup kalmasına ya da bulunduğu ortamdan bilinç olarak uzaklaşmasına neden olabilir. Nöbet sırasında bilinci bir süreliğine kapanan hasta birçok riske maruz kalır. Sara hastaları arasında ani ölüm çok yüksektir. Uyku sırasında nöbet nedeniyle boğularak ölümler görülebilir” dedi. Epilepsi hastalığının tedavisi ameliyat ile mümkün ancak ameliyat sara hastalığı olan herkese ilk aşamada önerilmiyor. Bir sara hastasının ameliyat olabilmesi için, uygun sürelerde birden fazla çeşit ilacı tek tek ve veya kombinasyonlar şeklinde uygulaması ancak tedaviden istenilen düzeyde yanıt alamaması gerekiyor. Bunların dışında hastanın geçirdiği nöbet sayısı da bir kriter.


Epilepsi operasyonlarında başarı oranı oldukça yüksek

Epilepsi ameliyatlarının mutlaka eğitimli bir ekip tarafından, uygun teknolojik altyapıya sahip merkezlerde yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tuncer Süzer şunları söyledi: "Ciddi bir ekip çalışması gerektiren epilepsi ameliyatları çok az merkezde gerçekleştiriliyor. Epilepsi ameliyatlarında başarı şansı oldukça yüksek. Temporal lob epilepsi ameliyatlarının %80'inde nöbetler tamamen sona erdirilebiliyor. Kalan %20'sinde ise nöbetler azalıyor ve kontrol altına alınıyor. Beynin diğer bölgelerinde başarı şansı biraz daha düşüyor, fakat bu şans her zaman %50 daha yüksek. Özetle söylemek gerekirse, ameliyattan sonra hastaların yaşam kalitesi artıyor. Epileptik odak noktasının riskli bölgede yer alması nedeniyle ameliyat edilemeyen kişilere uygulanan alternatif bir yöntem de "Vagal Sinir Stilümatörü"dür. Bu yöntemde kalp pili gibi küçük bir operasyonla göğüs duvarına yerleştirilen cihaz ile vagus siniri uyarılıyor. Şiddeti ve frekansı hekim tarafından ayarlanan uyarı sinire iletiliyor. Vagal sinir stimülatörü yöntemi sonucu nöbetler sona eriyor ya da anlamlı bir şekilde azalabiliyor. Bu, özellikle çocuklar için çok uygun bir yöntemdir.”



15 yıl önce