|

Anne adaylarına altın öneriler...

Bayanların gebelikleri süresince hekim kontrolünde olmaları ve doğumlarını bir sağlık kuruluşunda yapmaları önemli. Hamilelik kuşkusuz ki kadınların en önemli evrelerinden birisi. Bu evrede ve öncesinde anne adayının belli yükümlülükleri yerine getirmesi ve hayatında bazı şeyleri sınırlaması gerekiyor

Mezin Tanrıseven
00:00 - 17/06/2011 Friday
Güncelleme: 21:16 - 16/06/2011 Thursday
Yeni Şafak
Anne adaylarına altın öneriler…
Anne adaylarına altın öneriler…

Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleşiyor. Dokuz on Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Perinatoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Ali Çetin, gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunduğunu söylüyor.

Çetin, “gebelik süresince, anne adayının bir sağlık personeli tarafından düzenli olarak izlenmesi, anne ve doğacak bebeğin yaşamını olumsuz etkileyebilecek sorunlar için önlem alınmasını sağlamaktadır. Hamilelik süresince yapılan hekim kontrolüyle; anne ve bebekte ortaya çıkan kansızlık, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması, erken doğum, annenin gebelik zehirlenmesi ve 'düşük doğum ağırlıklı' bebek doğumu gibi anne ve bebeği etkileyen hastalık ve durumlar önceden fark edilerek önlem alınabilir” diye konuştu. Prof. Dr. Çetin, beslenme konusunda anne adaylarına şu önerilerde bulundu:

“Beslenme konusu hamile bayanlar için oldukça önemli. Anne adaylarına önerilerim; normal zamanda yediklerinize ek olarak, her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketin.

Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için, besinleri özellikle sebze ve meyveleri tüketmeden önce çok iyi yıkayın. Bu besinleri en iyi yıkama şekli; yiyecekleri su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletmek, bu işlemi birkaç kez tekrarlamak ve sonra çeşme altında bol suda yıkamaktır.

Her ne olursa olsun, herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, alacağınız ilacın doğurganlığınız üzerinde olumsuz etkisi olmadığından emin olmalısınız.

Bir başka önemli konu, düzenli ve hafif egzersiz yapmaktır.

Yaşadığınız yerde x ışınlarına, toksit kimyasallara karşı tedbirli olmalısınız.

Hamileliğe hazırlanan bayanlara, hazırlık döneminden hamileliklerinin 12. haftasına kadar her gün 0,4 mg folik asit almalarını öneriyoruz. Folik asit, bebeğin omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini yüzde 70 oranında düşürecektir.

Kızamıkçık aşısı olup olmadığınızı kontrol ettirmelisiniz. Hamileliğiniz sırasında bu virüse yakalanırsanız çocuğunuzun sağır, kör veya akli melekeleri eksik doğma ihtimali yükselir. Anne adaylarının hamilelikleri öncesinde, hepatit aşısı olmaları gerekiyor.”


Kafein ters etki yapar

Kahve içme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz. Günde bir fincan ya da maksimum iki fincan kahvenin olumsuz bir etkisi olmamasına karşın daha fazla miktarlarda vücuda giren kafein, dolaşım sisteminizin olumsuz etkilenmesine ve uykusuz kalmanıza neden olabilir. Dahası, yüksek miktarlarda kafeinin (günde 10 fincan ya da daha fazla) düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. Kafein içeren diğer sıvılar (kolalar, çeşitli çaylar) için de aynı öneriler geçerlidir.



13 years ago