|

Aşırı antibiyotik kullanıyoruz!

Dünyada antibiyotikleri en çok Türkler kullanıyor. Yaklaşık her üç reçeteden birinde antibiyotiğin yer aldığı ülkemizde her gün 3 milyondan fazla antibiyotik tüketiyoruz. Oysa gelişigüzel kullanılan antibiyotikler fayda sağlamadıkları gibi pek çok sağlık problemine de neden oluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2017 Pazar
Güncelleme: 00:33 - 9/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Nobel ödüllü İskoç bakteriyolog Alexander Fleming’in penisilin keşfi ile insanoğlunun hayatına giren antibiyotiğin şimdiye kadar yüz milyonlarca hayatı kurtardığı biliniyor. Gelgelelim 1940 yılında kullanıma giren antibiyotikler, yarım yüzyılı aşan macerası sonunda bugün artık eskisi kadar etkili değil. Bunun nedeni ise tüm dünyada aşırı ve yanlış kullanıma bağlı olarak pek çok bakteri, virüs, mantar ve parazitin antibiyotiğe karşı direnç geliştirmiş olması. Antibiyotik direnci ABD’de her yıl 35 milyar dolar ek harcamaya neden oluyor. Ölümlerin yüzde 45’inin halen enfeksiyon hastalıklarına bağlı olduğu fakir ülkelerde ise durum çok daha vahim.

KOMŞUNUN ANTİBİYOTİĞİ DOĞRU DEĞİL

Aşırı kullanımın nedenleri arasında, toplumun kontrolsüz antibiyotik kullanımının zararları noktasında yeterince bilinçlendirilmemesi ile ilaca kolayca ulaşım başı çekiyor. Aşırı antibiyotik kullanımı, etkisiz tedavinin yanı sıra pek çok ciddi sağlık sorununa da davetiye çıkartıyor. Böbrek ve karaciğer yetmezliği ile obezite ilk akla gelenler. Antibiyotiklerin mutlaka hekim önerisi ile kullanılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar; bu ilaçların ateş düşürücü, ağrı kesici ve kırgınlık giderici ilaç grubuna girmediğini ısrarla vurguluyor.

Eş-dost tavsiyesi ile kullanmayın!

Doktorunuz önermedikçe antibiyotik kullanmayın.

Ecza dolabınızda biriktirmeyin.

Grip ve soğuk algınlığında hemen antibiyotiklere sarılmayın.

Tedavide doz ve süreye dikkat edin.

TAVUKLARA ANTİBİYOTİK!

DSÖ raporlarına göre, her yıl 30 bin kadın ve 200 bin yeni doğan, antibiyotiğe dirençli patojenlere sahip olduğu için bulaşıcı ve ölümcül enfeksiyonlara çok çabuk yakalanabiliyor ve bağışıklık sistemleri hastalığı yenemediği için hayata gözlerini yumuyor. Eleştiriler arasında antimikrobikler sadece tıpta değil, tarım ve veterinerlik alanında da yaygın şekilde kullanılıyor. Hayvanların tedavisi dışında kümes hayvanlarında büyümeyi artırmak için bile bu ilaçlara başvuruluyor!
  • Her yıl 1 milyar TL ödüyoruz
  • 2002 sonrası sağlık hizmetlerinin sunumunda büyük yol kat eden Türkiye, öte yandan sezaryen, antibiyotik kullanımı gibi düşük olması gereken alanlarda da dünyada zirveye oynuyor. Türkiye, binde 42’ye ulaşan antibiyotik kullanımı ile Avrupa’da açık ara önde. 2016 rakamlarına göre Türkiye’de her gün yaklaşık 3,3 milyon antibiyotik hapı tüketiliyor. Yaklaşık her üç reçeteden birinde antibiyotiğin yer aldığı Türkiye, bütçeden her yıl 1 milyar TL’nin üzerinde parayı antibiyotiklere ödüyor.
  • Antibiyotik sonrası çağa hazır olun!
  • Uzmanlara göre protez cerrahisi gibi büyük cerrahi girişimler, organ nakilleri, prematüre bebeklerin tedavisi, kanser kemoterapisi gibi önemli çalışmalar etkili bir antibiyotik tedavisi olmadan başarıyla devam edemeyebilir. Bu tablo, bir anlamda modern tıbbın iflasının habercisi. Antibiyotikleri böyle kullanmaya devam edersek yakın zamanda “antibiyotik sonrası çağa” yani insanoğlunun basit enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybedeceği bir döneme girebiliriz!

#Antibiyotik
#Nobel
#Penisilin
7 yıl önce