|

Aslının aynısıdır

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde kadınlar, Türk-İslam sanat eserlerini orijinaline sadık kalarak yeniden üretiyor. İspanya'daki El Hamra Sarayı'nın kapısının da yer aldığı çalışmalar müzede sergileniyor.

Aa
00:00 - 24/03/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:36 - 23/03/2014 Pazar
Yeni Şafak
Aslının aynısıdır
Aslının aynısıdır

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde kadınlar, Türk-İslam eserlerini aslına bağlı kalınarak modernize ediyor. Enstitüde kurs gören kadınlar, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bir çok Türk-İslam eserini, ahşap işlemeciliği, rölyef, kaat'ı, tezhip, suzeni, taş eskitme, ahşap oymacılığı gibi teknikleri kullanarak modernize ediyor. Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Filiz Töz, yaptığı açıklamada, her yaş aralığında kadın kursiyerlerin olduğu enstitüde, 4 bin öğrenci ve 150 personelin eğitime devam ettiğini belirtti.

SELÇUKLU KAPILARI İLGİ ÇEKİYOR

Töz, çalışmalardan önce titiz araştırmaya yöneldiklerini, çoğu zaman da eserlerin yerinde izlenip çekimleri yapıldıktan sonra tekniğine uygun gerçekleştirildiği aktardı. Modernize edilen eserler arasında en çok Selçuklu dönemine ait kapıların ilgi çektiğini kaydeden Töz, Konya'daki Sadrettin Konevi Camii ve Ankara'daki Hacı Bayram Camii'nin kapılarını pirinç, rölyef, gümüş ve bakır karışımdan oluşan çalışmayla yaptıklarını belirtti. Töz, son olarak Osmanlı'da sıkça kullanılan kaa'tı sanatını da çalışmalarına kattıklarını kaydetti.

El Hamra Adana'ya taşındı

Endülüs İslam sanatının en güzel örneklerinden olan İspanya'daki El Hamra Sarayı'nın kapısını da modernize ettiklerini ifade eden Töz, 'Bunu, enstitü müzesinde sergiliyoruz. Rölyef tekniği, taş eskitme, pirinç gümüş karışımları kullanılarak orijinaline yakın çalışma yapıldı. Bu çalışmayla bin bir gece masallarının yaşandığı El Hamra Sarayı'nı da Adana'ya taşımış oluyoruz. Kadınlarımız bu çalışmaları yapmaktan keyif alıyor' dedi.

10 yıl önce