|

Ayasofya’dan Yeditepe’ye

Uluslararası Yeditepe Bienali ‘Senin bir sanatın var’ sloganıyla ilk kez yola çıkıyor. Küratör Serhat Kula, açılışı 31 Mart günü Ayasofya’da yapacaklarını belirterek İstanbul sur içindeki farklı mekanlarda dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini görücüye çıkaracaklarını dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:54 - 29/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
‘Yeditepe Bienali’ ise ilk kez ‘Senin bir sanatın var’ sloganıyla yola çıkıyor.
‘Yeditepe Bienali’ ise ilk kez ‘Senin bir sanatın var’ sloganıyla yola çıkıyor.

Geleneksel sanatların eşsiz eserleri bugüne kadar farklı sergileme teknikleriyle sanatseverlerin beğenisine sunuldu ve sunulmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı işbirliği ile düzenlenen ‘Yeditepe Bienali’ ise ilk kez ‘Senin bir sanatın var’ sloganıyla yola çıkıyor. 31 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ayasofya’da açılışı yapılacak bienale 600’ün üzerinde sanatçı, 3 bine yakın eserle katılıyor. Yüzün üzerinde projeye Tarihi Yarımada’da bulunan 30’a yakın tarihi mekan ev sahipliği yapıyor. Yeditepe Bienali 15 Mayıs’a kadar sanatseverleri bir araya getirecek.

BEŞ BAŞLIKTA BULUŞMA

Yeditepe Bienali’nin ana teması “Ehl-i Hiref”. Bienal kapsamında “Ehl-i Hiref” temasının içinde “Çiçeğin Her Hali”, “Kuş Misali”, “İstanbul’a Dair”, “Kusursuz Tekrar” ve “Mekandan Taşanlar” olmak üzere beş farklı alt tema yer alıyor. Yeditepe Bienali’nin içeriğiyle ve sunum tekniğiyle dünyada örneğine az rastlanan bir bienal olduğunu kaydeden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Neredeyse tek dilli, tek kültürlü bir dünyaya dönüştük. Aslında Yeditepe Bienali’ni kıymetli kılan da dünyadaki global kültür baskısının dışında kendisini ifade edebilen ama global kültürden de uzak kalmadan ona renk katan bir bienal olması” dedi.

TEZATLIK KURDUK

Bienal küratörü Serhat Kula ise şöyle konuştu: “Fatih’te Bizantik yapılar, Osmanlı dönemi mekanları ve bir de Cumhuriyet dönemi var. Mekanların yaş ortalaması 350 civarındaydı. Mekanlar ile yerleştirilecek sanat eserleri arasında tezatlıklar oluşturduk. Bizantik yapılarda Osmanlı kültürünü yansıtan çalışmalar. Osmanlı mekanlarında daha çağdaş yorumların sergilenmesiyle mekanla eserler arasında ilişki kurduk.”


Venedik’in muhatabı olacağız

Bienalin etrafı surlarla çevrili Fatih sınırları içinde kalmayacağını kaydeden Demir, “Dünyaya ait bütün eserlerin sergileneceği açık hava bienali olabilir Fatih. Bundan sonra uluslararası bienallerde Türkiye’ye ait kadim kültürü temsil etmesi açısından Yeditepe Bienali’nin muhatap alınacak bir değere, birikime sahip olduğunu da düşünebiliriz. Örneğin Venedik Bienali’nde bir Türk pavilionu söz konusu olursa eminim 2018 ve 2020’den sonra muhatabı Yeditepe olacaktır. Bu iddia bizim şahsımızdan kaynaklanan bir iddia değil” dedi.

#Yeditepe Bienali
#‘Senin bir sanatın var’
6 yıl önce