|

Ayın yüzeyi İTÜ’de

İstanbul Teknik Üniversitesi uluslararası bir robot yarışmasına ev sahipliği yaptı. İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde yapılan “Anadolu Gezegen Gezgini” isimli yarışma, Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) tarafından düzenlendi.

Haber Merkezi
00:00 - 22/07/2022 Cuma
Güncelleme: 16:34 - 22/07/2022 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması için Mars ve Ay yüzeylerindeki bazı bölgelerin benzerleri oluşturuldu.
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması için Mars ve Ay yüzeylerindeki bazı bölgelerin benzerleri oluşturuldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi, uluslararası bir Robot yarışmasına ev sahipliği yaptı. İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde yapılan “Anadolu Gezegen Gezgini” isimli yarışma, Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) tarafından düzenlendi.

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması için Mars ve Ay yüzeylerindeki bazı bölgelerin benzerleri oluşturuldu. Yarışmanın açılış programına, Türkiye ve dünyada uzay çalışmaları yapan önemli bilim insanları, mühendisler ve bilime meraklı öğrenciler katıldı.

"KENDİ UZAY ARACIMIZLA AY'A İNMEK İSTİYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Uzay Programı’nda yer alan hedeflerden bahsetti.

Kacır, "En iddialı hedeflerimizden biri, tasarladığımız ve ürettiğimiz bir uzay aracı ile aya erişmek. İlk adımda 2023 yılında bir sert iniş gerçekleştirmek, 2028’de yumuşak inişle aracımızı ay üzerinde görev yapabilir noktaya getirmek. Türkiye bu hedefleri gerçekleştirebilecek tecrübeye ve kapasiteye sahip. Biz kendi uydularımızı üretebilen tasarlayabilen ve geliştirebilen bir ülkeyiz" dedi.

UZAYDA İZİ OLMAYANIN DÜNYADA SÖZÜ OLMAZ

“Uzayda izi olmayanın Dünya'da sözü olmaz” diyen Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Artık uzaysız hiçbir şey olmayacak. Türkiye’nin bunun dışında kalması düşünülemez . Gençlerimizin uzay alanına yönelmeleri asıl amacımızdır" ifadesini kullandı.

Türkiye Uzay Ajansında Uzay Sistemleri Uzmanı Burak Pehlivan, "Dünyada uzay çalışmaları 50'li yıllarda başladı ve bu çalışmalara Rusya ve Amerika öncülük etti. 2000'mi yıllardan sonra Türkiye de uzay yarısına dahil oldu . Hükümetin uzay ajansını kurması ile milli uzay vizyonu resmileşti. Bir çok uzay çalışmasının başarı ile sonuçlanması tüm Türkiye’nin çıkarınadır. Milli uzay programımızın 2030'a kadar hayata geçmesi için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Programı başından sonuna kadar takip eden Ak Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, "Gençlerle beraber geleceği inşa etmek AK Parti'nin politikasıdır. Bugün İTÜ'deki bu program bizim için gurur kaynağı ve uzay çalışmalarının kalıcılığı için çok önemli. Uluslararası toplantılarda da uzay alanında Türklerin kısa zamanda büyük adımlar attıklarını duymak bizler için motivasyon kaynağıdır" şeklinde konuştu.

MİLLİ UZAY PROGRAMINA DESTEK OLACAK

Yarışmaya, Türk takımlarının yanı sıra İngiltere, Hindistan, Polonya, Bangladeş, Çekya gibi ülkelerden çok sayıda başvuru yapıldı.

Yapılan elemelerde 14 ekip finalist olmaya hak kazandı. Yarışmanın Koordinatörü Uzay Mühendisi Bahadır Onur Güdürü, “Bu yarışma, ülkemizin milli uzay programına ve hedeflerine katkıda bulunacak. Yerli ve yabancı öğrencilerin tasarladığı “Gezegen Gezgini” adı verilen Rover araçlar, dünyada ilk defa Gezegen Gezgini takımları Ay sahasında yarışacak. Yarışmanın finali 25 Temmuz’da İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Bundan sonraki yarışmalara liseli gençleri de dahil edeceğiz” dedi.



#​İstanbul Teknik Üniversitesi
#Uzay Keşif Topluluğu Derneği
#Mars
#Ay
2 yıl önce