|

Baharı uykusuz geçirmeyin!

Kış mevsiminden bahara geçiş dönemlerinde kendini gösteren uyku problemleri, bireyin günlük aktivelerinde isteksizlik yaşamasına ve depresif bir ruh haline bürünmesine neden oluyor. Siz de havalar iyice ısınmadan birkaç kuralı hayatınıza uygulayarak bu problemin önüne geçebilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2016 Pazar
Güncelleme: 03:08 - 20/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Kışın son demlerini yaşadığımız ve baharın kendini yavaş yavaş hissettirdiği şu günlerde uyku düzeninde yaşanan değişim yaşam kalitemizi de etkiliyor. Gündüz sürelerinin uzaması ve havaların ısınmasıyla birlikte yaşanan uyku düzensizliği gün içerisinde gerginlik ve mutsuzluğa neden olurken kimi zaman da birçok sosyal ativitelerin aksamasına neden oluyor. Bu yıl 18 Mart'ta kutlanan 'Dünya Uyku Günü' için Türk Uyku Tıbbı Derneği “İyi uyku anlaşılabilir bir rüyadır” sloganını kullanarak sağlıklı uykunun önemime dikkat çekiyor. Yediden yetmişe herkes için bir hayli önemli olan kaliteli uyku, sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak kadar önem taşıyor. Herhangi bir hastalık nedeniyle uyku problemi yaşamıyorsanız siz de birkaç kuralı hayatınızın olmazsa olmazları arasına koyabilir güne dinlenmiş ve zinde bir şekilde başlayabilirsiniz.



UYKU DÜZENE SOKULMAYA ÇALIŞILMALI


Uzmanlara göre uyuma ve uyanma süreleri düzensiz olan kişilerde bahar yorgunluğu kendini daha belirgin bir şekilde gösteriyor. Bu noktada başlangıçta zor gelse de birkaç sabah erken uyanarak, uyku düzene sokulmaya çalışılmalıdır. Örneğin, hafta sonu için planlar yapılarak motivasyon yükseltilebilir. Öğlen arası ya da zaman buldukça ofis ortamından çıkarak, temiz hava alınmaya da özen gösterilmelidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmeli, aktif olunmalı ve düzenli olarak spor yapılmalıdır. Vucüdun susuz bırakılmamasına da özen gösterilmelidir.



SÜRESi DEĞİL KALİTESİ ÖNEMLİ


Uykunun kalitesi uyunan süreden daha çok önem taşıyor. Uzun süre uyumak vücudu dinlendirmediği gibi kişinin yataktan beyinsel bir ağırlıkla, isteksiz bir şekilde kalkmasına da neden olabiliyor. Sosyal yaşamın başladığı saatlerde yatakta oyalanan kişi kendini diğer insanlardan geri kalmış gibi hissederek güne kötü bir enerjiyle başlayabiliyor. Beynin dinlenme vakti olarak algılanmaması gereken uyku aksine vucüdun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu bir vakit olarak karşımıza çıkıyor. Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmalar zihnimizin uyku esnasında en az uyanık dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını gösteriyor. Aradaki tek fark gece ve gündüz yapılan işlerin farklı olması olarak açıklanıyor.



Muz tüketin



*Bitki çayı için


Kediotu, sarı papatya ve şerbetçi otu gibi bitkilerin özünden hazırlanan çayları içmeniz, uyumanızı kolaylaştırır. Bedeninizin gevşediğini hissedebilirsiniz.


*Kuru meyve yiyin


Antioksidanların önemli özelliklerinden biri de bedeni uykuya hazırlamalarıdır. Uyumadan bir saat önce yenen bir avuç kuru meyve, sabah dinç uyanmanızı sağlar.


*Lavanta koklayın


Lavanta, uyku için çok önemli dir. Kokusuyla hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlar, hem de uyumanızı kolaylaştırır.


*Masaj yaptırın


Stresli bir günün ardından bedeninizdeki elektriği atmak, gerginlikten kurtulmak ve dingin hissetmek için tüm uzmanlar uykudan önce masajı tavsiye ediyor.


*Not defteri tutun


Yatağa girmeden önce ertesi gün yapmanız gerekenleri not alın. Böylelikle yatağa girdiğinizde 'Yarın ne yapacaktım, bir şey unuttum mu acaba?' gibi problemlerle kafanızı yormazsınız.


*Ceviz ve muz tüketin


Yatmadan önce bir avuç ceviz yiyin. Bir adet muz da uykusuzluğa iyi gelir.


*Ayak masajı rahatlatır


Rahatlatıcı yapısıyla derin dinlenme sağlayan ayak masajı, bedendeki serbest enerjinin akımını düzenliyor ve sonrasında keyifli bir uyku sizi bekliyor. Bunu unutmayın!


*Yatakta televizyon izlemeyin


Kesinlikle yatakta televizyon seyretmeyin. Televizyon seyredecekseniz bunu yatak dışında bir aktivite olarak görün. Televizyon dikkatinizi dağıtır ve yatağı uyku ile özdeşleştirme problemi yaşarsınız.





#uykusuzluk
#uyku problemleri
#Türk Uyku Tıbbı Derneği
8 yıl önce