|

Başkonsolos eşleri baklava yapmayı öğrendi

İstanbul'da görevli başkonsolosların eşlerinden oluşan bir grup, Karaköy Güllüoğlu baklavacısını gezerek, baklava yufkası açtı.

Aa
00:00 - 7/03/2007 Çarşamba
Güncelleme: 13:55 - 7/03/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Başkonsolos eşleri baklava yapmayı öğrendi
Başkonsolos eşleri baklava yapmayı öğrendi

Türk mutfağını tanıtmak amacıyla Şili Fahri Konsolosunun eşi Ebru Sanver tarafından düzenlenen geziye, İstanbul Valisi Muammer Güler'in eşi Neval Güler ve Mısır'ın İstanbul Başkonsolosu olan kadın büyükelçi İman Mostafa Ahmet ile Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu'nun eşi Zalike Salahlı, Pakistan Başkonsolosu'nun eşi Nusrat Wahid'in yanı sıra aralarında Japonya, İsveç, Macaristan, Sırbistan ve Çek Cumhuriyeti'nin de bulunduğu ülkelerin başkonsoloslarının eşleri de katıldı.


Başkonsolos eşleri, Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü tarafından gezdirildi. Güllü, konuklarını ilk olarak üretim katına çıkardı.


Burada çalışanların Nadir Güllü'ye verdikleri ahilik selamıyla başlayan gezide, konsolos eşleri ilk olarak açılmış bir baklava yufkasına dokundular.


Bazılarının "ipek gibi" diye tanımladığı baklava yufkasını daha sonra açmayı teker teker deneyen başkonsolos eşleri, yufka açmanın kolay bir iş olmadığını dile getirdiler.


Nadir Güllü, daha sonra incecik açılmış bir yufkanın arkasından Türkçe ve İngilizce hazırlanmış "Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun" yazısını göstererek başkonsolos eşlerinin kadınlar gününü kutladı.


Gezide, baklava yapımının incelikleri Nadir Güllü tarafından anlatılırken, başkonsolos eşlerine "Nadir dolama", "baklava" ve "şöbiyet" yapımı da öğretildi.


Fırın bölümünde pişirilen baklavaların nasıl şerbetlendiğinin gösterilmesinin ardından Nadir Güllü tarafından baklavanın nasıl yenmesi gerektiği konusunda da mini bir ders verildi. Gezi, pişirilen baklavaların yenilmesiyle son buldu.


Bu arada Neval Güler, gazetecilerin soruları üzerine, kendisinin de evde baklava yaptığını ve Vali Güler'in de baklavayı sevdiğini dile getirdi.


Güler, bu tür gezilerin Türk kültürünün tanıtımında çok önemli olduğunu söyledi.


Öte yandan geziye katılan tek erkek konuk ise Japonya Başkonsolosluğunun aşçısı Nabuyuki Takizawa oldu. Nadir Güllü'nün "baklava yapmayı öğrenmek için casus olarak gelmiş" diye espriyle tanıttığı Takizawa da, baklava yufkası açmayı denedi.

17 yıl önce