|

'Bazı müzikler sara nöbetini tetikliyor'

Psikiyatri profesörü Erdal Işık'a göre, Tuna Valsi, 5. Senfoni ve İbrahim Tatlıses'in bazı türküleri sara nöbetlerini tetikliyor

EDİRNE (AA)
00:00 - 19/12/2006 Salı
Güncelleme: 00:08 - 19/12/2006 Salı
Yeni Şafak
'Bazı müzikler sara nöbetini tetikliyor'
'Bazı müzikler sara nöbetini tetikliyor'

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Işık, dünyaca ünlü müzisyenler Johann Strauss'un Tuna Valsi, Beethoven'ın 5. Senfoni'si ve İbrahim Tatlıses'in bazı türkülerinin sara nöbetlerini tetiklediğini belirtti. Bunun nedeninin tam olarak bilinmediğini kaydeden Prof. Dr. Işık, yaptığı açıklamada, bazı müziklerin sara nöbetini tetiklemesinin beynin baskın olmayan yarım küresiyle ilişkili olduğunun ileri sürüldüğünü söyledi. Dünyaca ünlü roman yazarı Dostoyevski'nin sara nöbetlerinde olduğu gibi haberci dönemlerin izlenebilmesi, bu nöbetlerde beynin yan ve duygularla ilişkili limbik sisteminde de rolü olabileceğini düşündürdüğünü ifade eden Işık, beyin işlevini ortaya koyan çalışmalarda ise ses, ritim, melodinin müzik kulağının beynin sağ yarım küresiyle ilişkili olduğunu belirtti.

DEPRESYON İÇİN RİTİMLİ MÜZİK

Depresyon gibi izlenen mutsuzluk duygusu üzerinde hızlı ritimli müzik parçalarının olumlu rol oynayabileceğinin düşünüldüğünü belirten Işık, müziğin türüne göre gevşeme, hatta sakinleştirici etkisinin olduğunu ifade etti. Işık ayrıca, müziğin bulimia (çok kuvvetli iştah) ve anorekside (yeme bozukluğu) yiyecek saplantısının yerine konabileceğini, diğer kişilerde ise iletişim kurma ve uğraşı tedavisinde, bunama olan kişilerde de kişiyi dış dünyaya bağlayan bir aracı olarak kullanılabileceğini bildirdi.

17 yıl önce