|

Bebek besleme kılavuzu

Bebeğin yeterli miktarda tüketmesi gereken temel besin maddeleri olduğu gibi, bazı dönemlerde tüketmemesi gerekli gıdalar da bulunuyor. Bunun için ilk 6 ay ve birinci yıl en kritik zamanlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:46 - 8/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Birçok anne, bebeklerine hangi dönemde hangi gıdayı vermesi gerektiğini yanlış bilebiliyor. İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Merih Çetinkaya ailelere bu konuda rehberlik ediyor.



Demir ve çinko eksikliği öldürüyor


Tüm dünyada çocuk ölümlerinin 2/3'ünün nedeninin demir, çinko ve vitamin A gibi mikrobesin eksikliklerinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Çetinkaya, "Türkiye'de de bebeklerde demir ve D vitamini eksikliğine sık rastlandığına dikkat çekiyor ve buna göre beslenmenin düzenlenmesi gerektiğini” söylüyor.



Sindirimi bozuyor


Tamamlayıcı besinlere erken başlanırsa sindirim sisteminin olumsuz etkilendiğini de söyleyen Doç. Dr. Çetinkaya, "Döküntü, ishal ve kusma ile birlikte alerjiler görülebilir. Böbreğin yükü artar. Anne sütünün verimi ve hastalıklara karşı koruyucu etkisinin azalması sonucu enfeksiyon hastalıklarının sıklığında artış olur. Bu nedenlerden dolayı ek besinlere 4.aydan önce başlanmamalıdır” diyor ve başlanırsa başka ne gibi olumsuzluklar olabileceğini anlatıyor:



“Büyüme ve gelişme geriliği başlar, yetersiz lif tüketimi nedeniyle kabızlık görülür. Demir eksikliği anemisi, motor fonksiyonlarda gecikme ve gıda reddine de yol açabilir. Çiğneme ve yutma ile ilgili problemler oluşur, bebek kaşıkla beslenmeye alışamaz. Ayrıca anemi ve malnütrisyon görülebilir.”



İlk 3 yıl önemli


Bebekler büyüme ve gelişimin önemli bir kısmını ilk 3 yılda tamamlar diyen Doç. Dr. Çetinkaya şunları öneriyor:


“Hem çeşitlilik hem de besinsel gereksinimleri karşılayacak şekilde tüketilen ürünler bebeklerde damak tadı gelişiminde, obezite kontrolünde, alerji ve diyabetin önlenmesinde ve sağlıklı büyüme ve gelişmede kilit role sahiptir. Bu besinler tahıllar, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyvelerdir.”



İlk meyve elma İlk tahıl pirinç


Bir gıdanın kolay sindirilebilme özelliği olması bebekler için önemli. Bu nedenle, "sebze püresi, yoğurt, pirinçli kaşık mama ve meyve püresinin erken dönemde tercih edilebileceğini” söyleyen Doç. Dr. Çetinkaya devam ediyor:


“Tamamlayıcı beslenmeye tek çeşit ile başlanmalıdır. Tahıllara 4-7 ay arasında anne sütü devam ederken başlanması gerekir. 6. aydan itibaren tahıllı kaşık mamalar ile devam edilebilir.”




#Merih Çetinkaya
#bebek besleme
#çocuk sağlığı
9 yıl önce