|

Bir dilim karpuzda 5 adet küp şeker var

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, göründüğü kadar masum değil. Lif oranı düşük su oranı ise çok yüksek olan karpuzun 130 gramlık bir diliminde 10 gram yani 5 küp şeker var. Ayrıca 130 gram karpuz 44 kalori. Yüksek seviyede fruktoz ve glikoz da içeren karpuza karşı uzmanlar uyarıyor: Tüketirken abartmayın!

Yeni Şafak
11:24 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:10 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yüksek oranda şeker içeren karpuzun sağlığa zarar vermemesi için doğru porsiyonda tüketilmesi gerekiyor.
Yüksek oranda şeker içeren karpuzun sağlığa zarar vermemesi için doğru porsiyonda tüketilmesi gerekiyor.

Yaz aylarının habercisi olan karpuz, sıcak havalarda serinlemenin yollarından biri. Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenleyen karpuzun faydası kadar zararı da var. Özellikle diyet listelerinin baş tacı olan bu lezzetli meyvenin şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker hastalarının dikkat etmesi gerekiyor. Bir dilim karpuzda (130 gram) 10 gram şeker olduğunu söyleyen uzmanlar, karpuzun glikoz ve fruktoz oranına da dikkat çekiyor.

Porsiyona dikkat!

Özellikle paketli gıdalar ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen gidadedektifi.com, sofraların vazgeçilmezi karpuzun besin değerlerini inceledi. Porsiyon oranına dikkat çekilen incelemede, karpuzun içeriğini şöyle açıklandı:

  • "Karpuzun 100 gramında 3,12 gram glikoz ve 4,15 gram fruktoz içerdiğini söyleyebiliriz. Yani, karpuzdaki şekerin %60’ı fruktoz, %40’ı glikozdan ibarettir. Bu haliyle, karpuzun porsiyonunu doğru ayarlayamaz ve yüksek oranda tüketirseniz vücudunuza giren fruktoz oranı da aynı nispette artacaktır.



Tek dilimde 5 küp şeker var
Ortalama bir dilim -yaklaşık 130 gram- karpuz için besin değerlerini paylaşan
Gıda Dedektifi
,
44 kalori olan porsiyonun
118 gram da su içerdiğini söylüyor
.
Bunun yanı sıra, tek bir dilim karpuzdaki 10 gram şekerin 4,05 gramı glikoz iken 5,85 gramı fruktoz.
Yüksek şeker, düşük lif çabuk acıktırıyor

130 gramlık tek dilim karpuzda bulunan 10 gram şeker karşılığında lif oranı sadece 0,8 gram. Bu da karpuzdan alınan şekerin vücuda çok hızlı karıştığını gösteriyor. Karpuz tüketiminde kan şekeri dengesinin hızla bozulabileceğini ve karpuz tüketimi sonrasında kısa süre sonra acıkma hissi yaşanabileceğine işaret eder.

Karpuzun içerdiği yüksek su sebebiyle şişkinlik ve doygunluk hissi yaşarız. Karpuzda yüksek su ve şeker içeriğinin haricinde düşük düzeyde de olsa Protein ve Yağ ile Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum ve C vitamini gibi vitamin ve minerallerin olduğunu da belirtelim.

130 gramlık bir dilim için besin değerleri:

👉Enerji 44,2 kcal

👉Su 118,6 gr.

👉Glikoz 4,05 gr.

👉Fruktoz 5,86 gr.

👉Yağ 0,3 gr.

👉Protein 0,2 gr.

👉Lif 0,8 gr.

👉Fosfor 16,9 mg.

👉Kalsiyum 14,3 mg.

👉Magnezyum 16,9 mg.

👉Potasyum 175,5 mg.

👉C vitamini 12,8 mg.





#Karpuz
#şeker
#lif
#su
#diyabet
#tansiyon
#sağlık
#hastalık
#tedavi
#Gıda Dedektifi
6 yıl önce