|

Bir yol hikayesi anlatıyoruz

“Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin Yeniden Keşfi (1886)” adlı sergi ANAMED’de ziyarete açıldı. Temeli 2. Abdülhamid’in 1886 yılında Söğüt civarı için verdiği keşif gezisi talimatı sonucu hazırlattığı üç cilt fotoğraf albümüne dayanan serginin küratörlerinden Ahmet Ersoy, bunun bir yol hikayesi olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2018 Pazar
Güncelleme: 01:50 - 13/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin Yeniden Keşfi
Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin Yeniden Keşfi

Bugüne kadar yaptığı bütün sergilerde ve etkinliklerde akademik çalışmalara önem veren, bir eseri sadece sergilemek değil onun üzerine gelecek nesillere aktarılacak araştırma çalışmaları da yapan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, bugünlerde “Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin Yeniden Keşfi (1886)” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay, Ahmet Ersoy ve Deniz Türker’in üstlendiği serginin temeli 2. Abdülhamid’in 1886 yılında Söğüt civarı için verdiği keşif gezisi talimatı sonucu hazırlanmış ve Almanya şansölyesi Otto von Bismarck’a gönderilmiş üç cilt fotoğraf albümüne dayanıyor. Sergi 30 Eylül’e kadar görülebilir.


HEPSİ ORİJİNAL

Bu albümlerin sadece fotoğraf açısından değil tarihi anlamda da önemli olduğunu söyleyen Bahattin Öztuncay, “Bu albümler genelde ciltli olur ve orijinallerini gösteremezsiniz. Bizdeki albümler ciltli değil. İçerideki bütün fotoğraflar baskı veya reprodüksiyon değil hepsi orjinal” diyor.

Keşif ekibinin Osmanlı’nın köklendiği coğrafyayı şehirleri insanları bilimsel olarak belgelendirmek amacıyla yola çıktığını hatırlatan Ahmet Ersoy, bu sergiyle aynı zamanda bir yol hikayesi anlattıklarını söylüyor. Serginin bir diğer küratörü Deniz Türker ise “Bu albümler, o dönem yapılması planlanan Bağdad Berlin Demiryolu hattının bir kısmına gösteriyor. Almanya ile diplomatik ilişkilerin bir görseli diyebiliriz” diyor.


Keşif heyetinde Hoca Ali Rıza var

1886 yılında 2. Abdülhamid’in talimatıyla Yıldız Sarayı Kütüphanesi için bir düzineden fazla fotoğraf albümü hazırlandı. 12 albüm Yıldız Sarayı Koleksiyonu’nda bulunuyor. 2017’de Ömer Koç Koleksiyonu’na dahil olan bu üç albüm bu albümlerin benzerleri. Albümler, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti Bursa ile Yenişehir, İznik, Söğüt ve Bozüyük gibi erken Osmanlı yerleşim birimlerini kapsamlı olarak belgelemek amacıyla Hoca Ali Rıza, Sururili Ahmed Emin, Ahmet Şekûr ve Mehmed Emin gibi dönemin önde gelen fotoğrafçı ve ressamlarından oluşan keşif heyetinin bölgedeki çalışmaları sonucu oluşturulmuş.

#Tarihin Merkezine Seyahat
#Osmanlı
#Fotoğraf
6 yıl önce